TV8

Spînu confirmă: Moldova va achita $790 pentru 1000 de metri cubi de gaz, în octombrie

Republica Moldova va achita, pe parcusul lunii octombrie, $790 pentru 1000m3 de gaz. Declarația a fost făcută de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul conferinței de presă din 1 octombrie. Oficialul a subliniat că prețul mai mare nu va afecta facturile persoanelor fizice și juridice. „Este o situație excepțională care se întâmplă la nivel global”, a precizat vicepremierul.

„Ca și toate capitalele europene, suntem puși în fața următorului fapt: ne confruntăm cu o situație fără precedent pe piețele de gaze din Europa, prețurile urcând la peste $1000 pentru 1000m3. Practic, se scumpește gazul la toți, prea mult, fără o justificare economică clară. Este o situație anormală economică, o situație care nu are nicio legătură cu măsurile care pot fi luate de guvernul nostru. O situație pe care o luăm cu maximă responsabilitate, pentru că vrem să ne protejăm cetățenii. Informațiile și credința noastră sunt că această situație excepțională să nu fie una permanentă. Din acest motiv, pentru a nu periclita livrarea de gaze pentru o lungă perioadă, am decis să prelungim contractul pentru o singură lună. Discuțiile referitor la contractul pe un termen mai lung continuă”, a declarat Spînu.

Ministrul Infrastructurii a confirmat și informația publicată de Kommersant, potrivit căreia, săptămâna viitoare, împreună cu reprezentanții companiei Moldovagaz, va participa la Forumul Internațional al gazelor din Sankt Petersburg, unde va continua să discute cu administrația Gazprom.

„Iată situația la moment: în contractul actual cu Gazprom există un termen recent introdus, ce leagă prețul de contract de prețul mediu lunar al gazului pe bursa germană: 550$ în august, care a fost aplicat de Moldovagaz pentru luna septembrie, 790$ pentru septembrie, aplicat la noi în luna octombrie. Indiferent de această situație, până nu vom avea finalizate discuțiile și nu vom avea un contract semnat pe un termen mai lung, prețul la facturile achitate pentru persoanele fizice și juridice nu se va schimba”, a declarat Spînu.

Vicepremierul a reiterat că scumpirea operată pe parcursul lunii curente nu se va face resimțită de către consumatori.

„Menționez aceasta încă o dată: indiferent de această situație, de această prelungire pe care o avem la moment, prețul în facturi nu se va schimba nici pentru gospodării, nici pentru persoanele juridice. Împreună cu Moldovagaz analizăm posibilitățile ca aceste costuri să fie suportate temporar în cea mai mare măsură de către companie.  Facem tot ce putem, dar trebuie să înțelegem că este un proces care nu ține doar de noi. Am solicitat o analiză clară a impactului unei astfel de creșteri pe termen lung asupra celor cu venituri medii și mici și ne vom asigura că eventualele fluctuații de prețuri nu îi vor lovi pe cei mai vulnerabili. Obiectivul nostru este să ajutăm o reglementare corectă și adecvată pentru a fi alături de moldovenii cu venituri mici la plata facturilor pentru gazele naturale. Aceste tipuri de măsuri deja sunt aplicate în alte țări europene, iar unele vor fi preluate de Republica Moldova. Vă asigur că Guvernul nu va permite ca aceste anomalii de piață să afecteze bugetul cetățenilor noștri”, a mai spus Spînu.

Amintim că, pe 30 septembrie, a expirat contractul precedent pentru livrarea de gaze, încheiat între Gazprom și Moldovagaz. Cele două companii nu au reușit să ajungă la un compromis, în cadrul negocierilor, pentru prelungirea acordului. În seara de 30 septembrie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că contractul precedent a fost prelungit cu o lună.

În dimineața de 1 octombrie, președintele Consiliului de Administraţie SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a confirmat pentru NM că pe parcursul lunii octombrie, Moldova va cumpăra gaz de la compania Gazprom cu un preț de circa $800 pentru 1000 de metri cubi.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Facebook/Maia Sandu

Victimele deportărilor regimului sovietic din Basarabia, comemorate la Chișinău. Mesajul Maiei Sandu

La Chișinău a avut loc pe 6 iulie un miting în memoria victimelor deportărilor regimului sovietic de pe teritoriul Basarabiei. La eveniment au participat mai mulți oficiali, inclusiv președinta Maia Sandu. Șefa statului a subliniat că supraviețuitorii „și-au păstrat” identitatea și valorile, în pofida acțiunilor represive ale regimului sovietic.

Miting-ul de comemorare a avut loc la Monumentul din Aleea Gării, ridicat ridicat în memoria victimelor deportărilor regimului comunist. Zeci de oameni au participat la eveniment: șefa statului, președintele Parlamentului, ministrul Culturii, funcționari publici și simpli cetățeni.

Miting-ul a debutat cu o slujbă de pomenire, oficiată de un sobor de preoți, apoi a urmat un moment artistic, monologuri și discursuri. Printre speakeri s-a numărat președinta țării, Maia Sandu.

În noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, zeci de mii de oameni au fost ridicați din casele lor și deportați în Siberia. Oameni de nădejde, care își trăiau viața în muncă cinstită și credință, care își vorbeau limba și păstrau tradițiile cu mândrie. Oameni a căror verticalitate a fost considerată o amenințare de regimul sovietic. În condiții inumane – foamete, frig, muncă silnică – oamenii noștri au fost nevoiți să supraviețuiască departe de casă. Și totuși, chiar și în exil, și-au păstrat identitatea și valorile. (…) Cei deportați nu au cerut niciodată răzbunare. Dar au cerut adevăr. Și e datoria noastră să le oferim acest adevăr – prin recunoaștere, prin educație, prin păstrarea vie a amintirii lor”, a declarat șefa statului.

La finalul evenimentului, participanții au depus flori la monument.

Amintim că, în ajun, în Piața Marii Adunări Naționale a fost inaugurată expoziția de vagoane „Teroarea sovietică în RSS Moldovenească. Amploare, victime și făptași”, consacrată deportărilor regimului sovietic. Expoziția, care este organizată de Guvern, se află la a treia ediție consecutivă.

De asemenea, pe 6 iulie, la ora 20:30, va avea loc o acțiune de comemorare cu lumânări, alături de actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Anterior, Guvernul a invitat cetățenii la momentul comemorativ. Totodată, pe 13, 20 și 25 iulie vor avea loc proiecții de filme și spectacole dedicate acestei tragedii.

***

Pe teritoriul Basarabiei, în timpul ocupației sovietice, au avut loc trei valuri de deportări staliniste. Primul a avut loc în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, când peste 24 000 de persoane au fost deportate în Siberia. Al doilea val, denumit Operațiunea „Sud”, a avut loc în noaptea de 5 spre 6 iulie 1949, când peste 35 000 de cetățeni au fost trimiși în Siberia. Al treilea val de represiuni ale lui Stalin – Operațiunea „Nord” – a avut loc în noaptea de 31 martie spre 1 aprilie 1951. Peste 2 600 de persoane au fost trimise în Siberia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: