Spînu confirmă: Moldova va achita $790 pentru 1000 de metri cubi de gaz, în octombrie
Full Article 4 minutes read

Spînu confirmă: Moldova va achita $790 pentru 1000 de metri cubi de gaz, în octombrie

Republica Moldova va achita, pe parcusul lunii octombrie, $790 pentru 1000m3 de gaz. Declarația a fost făcută de către vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, în cadrul conferinței de presă din 1 octombrie. Oficialul a subliniat că prețul mai mare nu va afecta facturile persoanelor fizice și juridice. „Este o situație excepțională care se întâmplă la nivel global”, a precizat vicepremierul.

„Ca și toate capitalele europene, suntem puși în fața următorului fapt: ne confruntăm cu o situație fără precedent pe piețele de gaze din Europa, prețurile urcând la peste $1000 pentru 1000m3. Practic, se scumpește gazul la toți, prea mult, fără o justificare economică clară. Este o situație anormală economică, o situație care nu are nicio legătură cu măsurile care pot fi luate de guvernul nostru. O situație pe care o luăm cu maximă responsabilitate, pentru că vrem să ne protejăm cetățenii. Informațiile și credința noastră sunt că această situație excepțională să nu fie una permanentă. Din acest motiv, pentru a nu periclita livrarea de gaze pentru o lungă perioadă, am decis să prelungim contractul pentru o singură lună. Discuțiile referitor la contractul pe un termen mai lung continuă”, a declarat Spînu.

Ministrul Infrastructurii a confirmat și informația publicată de Kommersant, potrivit căreia, săptămâna viitoare, împreună cu reprezentanții companiei Moldovagaz, va participa la Forumul Internațional al gazelor din Sankt Petersburg, unde va continua să discute cu administrația Gazprom.

„Iată situația la moment: în contractul actual cu Gazprom există un termen recent introdus, ce leagă prețul de contract de prețul mediu lunar al gazului pe bursa germană: 550$ în august, care a fost aplicat de Moldovagaz pentru luna septembrie, 790$ pentru septembrie, aplicat la noi în luna octombrie. Indiferent de această situație, până nu vom avea finalizate discuțiile și nu vom avea un contract semnat pe un termen mai lung, prețul la facturile achitate pentru persoanele fizice și juridice nu se va schimba”, a declarat Spînu.

Vicepremierul a reiterat că scumpirea operată pe parcursul lunii curente nu se va face resimțită de către consumatori.

„Menționez aceasta încă o dată: indiferent de această situație, de această prelungire pe care o avem la moment, prețul în facturi nu se va schimba nici pentru gospodării, nici pentru persoanele juridice. Împreună cu Moldovagaz analizăm posibilitățile ca aceste costuri să fie suportate temporar în cea mai mare măsură de către companie.  Facem tot ce putem, dar trebuie să înțelegem că este un proces care nu ține doar de noi. Am solicitat o analiză clară a impactului unei astfel de creșteri pe termen lung asupra celor cu venituri medii și mici și ne vom asigura că eventualele fluctuații de prețuri nu îi vor lovi pe cei mai vulnerabili. Obiectivul nostru este să ajutăm o reglementare corectă și adecvată pentru a fi alături de moldovenii cu venituri mici la plata facturilor pentru gazele naturale. Aceste tipuri de măsuri deja sunt aplicate în alte țări europene, iar unele vor fi preluate de Republica Moldova. Vă asigur că Guvernul nu va permite ca aceste anomalii de piață să afecteze bugetul cetățenilor noștri”, a mai spus Spînu.

Amintim că, pe 30 septembrie, a expirat contractul precedent pentru livrarea de gaze, încheiat între Gazprom și Moldovagaz. Cele două companii nu au reușit să ajungă la un compromis, în cadrul negocierilor, pentru prelungirea acordului. În seara de 30 septembrie, vicepremierul Andrei Spînu a anunțat că contractul precedent a fost prelungit cu o lună.

În dimineața de 1 octombrie, președintele Consiliului de Administraţie SA „Moldovagaz” Vadim Ceban a confirmat pentru NM că pe parcursul lunii octombrie, Moldova va cumpăra gaz de la compania Gazprom cu un preț de circa $800 pentru 1000 de metri cubi.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: