„Gazprom are dreptul de a rezilia contractul”. Concernul rus spune cauza limitării volumului de gaz livrat Moldovei
Full Article 2 minutes read

„Gazprom are dreptul de a rezilia contractul”. Concernul rus spune cauza limitării volumului de gaz livrat Moldovei

Gazprom a confirmat furnizarea de gaze către Moldova în octombrie 2022 în valoare de 5,7 milioane de metri cubi metri pe zi. Volumul este determinat de refuzul unilateral al părții ucrainene de a accepta gaz rusesc la GIS Sohranovka.

„Gazprom” a mai remarcat că „partea moldovenească încalcă în mod regulat prevederile contractului privind termenele de plată pentru gazul furnizat”.

„Totodată, din vina părții moldovenești, nu a fost încă încheiat un acord privind stingerea datoriei istorice pentru gazele furnizate în anii anteriori. Din acest motiv, Gazprom are dreptul de a rezilia contractul actual în orice moment”, a avertizat Gazprom.

Amintim că Moldovagaz a achitat integral avansul pentru luna septembrie, către Gazprom. Chiar dacă s-au achitat integral obligațiile financiare, Moldovagaz a primit confirmarea parțială a volumelor pentru luna octombrie. Din cele 8, 06 milioane m3 pe zi, au fost confirmate 5,7 milioane m3 pe zi. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a spus că „se repetă situația din luna octombrie anul trecut, când livrările au fost limitate cu 30%, însă diferența este că în acest an avem un contract semnat care trebuie respectat”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: