Gazprom estimează că prețul gazelor în Europa va depăși la iarnă 4.000 de dolari
Full Article 2 minutes read

Gazprom estimează că prețul gazelor în Europa va depăși la iarnă 4.000 de dolari

În ultimele șapte luni, exporturile de gaze naturale către țările din afara CSI au fost de 78,5 miliarde de metri cubi, în scădere cu 36,2%. În același timp, exporturile către China continuă să crească. Potrivit estimărilor concernului rus,  iarna prețurile în Europa vor depăși 4.000 de dolari la 1.000 de metri cubi, transmite Kommersant.

Producția Gazprom în perioada 1 ianuarie – 15 august, conform datelor preliminare, s-a ridicat la 274,8 miliarde de metri cubi. m de gaz. Aceasta este cu 13,2% (cu 41,7 miliarde de metri cubi) mai puțin decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut. Cererea de gaze a companiei pe piața internă a scăzut cu 2,3% sau 3,6 miliarde de metri cubi.

Amintim că la sfârșitul lunii iulie, prețul gazului în Europa a început să crească, depășind 2.000 de dolari per mia de metri cubi. Motivul a fost reducerea de către Gazprom a livrărilor prin Nord Stream.

Ieri, 15 august, prețul gazului în Europa a crescut până la  2,5 mii dolari la o mie de metri cubi și a atins un record, depășind valorile de la începutul lunii martie. Potrivit sursei citate, gazul devine mai scump pe fondul căldurii și secetei, ceea ce face dificilă livrarea cărbunelui de-a lungul râurilor.

În plus, livrările de gaz din Norvegia au scăzut din cauza reparațiilor programate la activele de producție.

Precizăm că în luna august, prețul de achiziție al gazelor naturale furnizate Republicii Moldova de către „Gazprom” este de 1458,5 dolari SUA la mia de metri cubi.

În luna iulie curent, țara noastră a cumpărat gaze naturale la un preț de 980 de dolari SUA pentru mia de metri cubi, în iunie – 880 de dolari, iar în mai – prețul de achiziție al gazelor naturale era 919 de dolari pentru o mie de metri cubi.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: