George Simion participă la destabilizarea Moldovei? Recean: „Acest lucru i-am comunicat și premierului Ciolacu”
Full Article 3 minutes read

George Simion participă la destabilizarea Moldovei? Recean: „Acest lucru i-am comunicat și premierului Ciolacu”

Liderul AUR din România, George Simion, participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova. Prin urmare instituțiile statului, care au determinat acest factor, i-au interzis intrarea în Moldova pentru încă 5 ani. Cel puțin aceasta a declarat premierul Dorin Recean. Oficialul moldovean a precizat că informația i-a fost comunicată și premierului român Marcel Ciolacu. 

La emisiunea „În profunzime” de la ProTV Chișinău, Recean a fost întrebat de ce a fost prelungită interdicția în privința lui George Simion de a intra în Republica Moldova.

„Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova și acest lucru i-am comunicat și premierului Ciolacu. Asta înseamnă că participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova. (…) Este o decizie a instituțiilor, instituțiile au determinat acest factor de risc și corespunzător au luat decizia corespunzătoare”, a comunicat Dorin Recean.

***

Simion este un activist civic și politician ultraconservator și de extremă dreaptă român care militează pentru Unirea României cu Republica Moldova. Este autorul cărții „Blocați în labirint‟, o radiografie a parcursului Republicii Moldova, de la apariția sa ca stat. Este deputat român al Partidului „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR).

George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicția a fost pusă după ce la 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova. Motivul inițial a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră. În același timp, autoritățile din România au negat afirmațiile spunând că tinerii au avut un comportament adecvat.

Recent, premierul român Marcel Ciolacu a anunțat că va cere premierilor Ucrainei și Republicii Moldova să explice motivele pentru care preşedintele AUR George Simion are interdicţie de a intra în aceste două ţări. Potrivit News.ro, Ciolacu a spus că are acces la informație, însă nu ar avea posibilitatea să o facă publică.

Pentru NewsMaker, pe 2 februarie 2024, reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne au confirmat că George Simion a fost interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani. „În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a menționat Inspectoratul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: