Liderul AUR George Simion, interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani
Full Article 3 minutes read

Liderul AUR George Simion, interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani

Preşedintele AUR din România George Simion a fost interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani. Informația a fost confirmată pentru NewsMaker de reprezentanții Inspectoratului General pentru Migrație al Ministerului Afacerilor Interne. 

Inspectoratul General pentru Migrație a declarat pentru NM că de la începutul războiului din proximitate a luat măsura asiguratorie de declarare ca indezirabili în cazul a 98 de străini.

„În Republica Moldova, străinii pot fi declarate persoane indezirabile dacă aceștia au desfășurat, desfășoară ori există indicii temeinice în privința acestora că intenționează să desfășoare activități de natură să pună în pericol securitatea națională sau ordinea publică”, a menționat Inspectoratul.

Cu privire la George Simion, Inspectoratul a declarat că „a emis o decizie de prelungire a termenului declarării străinului ca persoană indezirabilă pe teritoriul Republicii Moldova, pe un termen de încă 5 ani”.

„Autoritatea competentă a Republicii Moldova a informat autoritățile din România despre decizia adoptată. (…) Actualmente Inspectoratul General pentru Migrație se află într-un litigiu cu cetățeanul român care a contestat în instanță măsura impusă”, a precizat Inspectoratul.

Liderul AUR George Simion, interzis în Republica Moldova pentru încă 5 ani

Recent, premierul român Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), a anunțat că va cere premierilor Ucrainei și Republicii Moldova să explice motivele pentru care preşedintele AUR George Simion are interdicţie de a intra în aceste două ţări. Potrivit News.ro, Ciolacu a spus că are acces la informație, însă nu ar avea posibilitatea să o facă publică. „Ei sunt furnizori de informație”, a comunicat oficialul român cu referire la premierii din Ucraina și Moldova.

***

George Simion a fost expulzat pe 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani. Potrivit TV8, interdicția a fost pusă după ce la 27 august 2018, unui grup de cetățeni români, participanți la Marșul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova. Motivul inițial a fost comportamentul inadecvat și provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale și o serie de amenințări în discuțiile cu reprezentanții Poliției de Frontieră. În același timp, autoritățile din România au negat afirmațiile spunând că tinerii au avut un comportament adecvat.

În martie, 2021, deputatul român George Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Poliția de Frontieră de la Vama Leușeni i-a transmis oficialului român că acesta are o interdicţie valabilă până în 2023. Și în iunie 2022, deputatul român George Simion nu a fost lăsat să intre în Moldova, unde avea loc şedinţa comună a parlamentelor Republicii Moldova şi României.

Simion este un activist civic și politician ultraconservator și de extremă dreaptă român care militează pentru Unirea României cu Republica Moldova. Este autorul cărții „Blocați în labirint‟, o radiografie a parcursului Republicii Moldova, de la apariția sa ca stat. Este deputat român al Partidului „Alianța pentru Unirea Românilor” (AUR).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: