Gripa face ravagii în Moldova. Câte locuri libere rămân în spitale și cum stăm cu stocul de medicamente?
Full Article 2 minutes read

Gripa face ravagii în Moldova. Câte locuri libere rămân în spitale și cum stăm cu stocul de medicamente?

Premierul Natalia Gavrilița a fost întrebată dacă vor interveni autoritățile din Sănătate urmare a stării de alertă epidemiologice introdusă în România, dar și a numărului cazurilor de gripă din Chișinău. Prim-ministra a spus că Ministerul Sănătății urmează să vină cu o declarație la acest subiect. Totodată, Gavrilița a dat asigurări că există suficiente paturi în spitalele din Moldova, precum și stocuri de antivirale. 

„Da, am discutat subiectul în timpul ședinței operative de astăzi dimineața. Am discutat că în ultima săptămână a anului precedent, numărul de îmbolnăviri era într-o ușoară descreștere. Astăzi, după masă, vom avea numărul totalizat pentru prima săptămână a acestui an”, a comunicat Gavrilița.

Oficialul a mai spus că a solicitat Ministerului Sănătății „să vină cu o comunicare clară referitor la evoluția situației epidemiologice în Republica Moldova și disponibilitatea paturilor”.

„Ministerul Sănătății m-a informat că există suficientă capacitate în ceea ce privește paturile pentru persoanele care au nevoie de spitalizare. Avem stocuri de antivirale, le-am spus să atragă o atenție deosebită stocurilor de antivirale pentru copii. Vom veni cu un comunicat de presă pe această temă, imediat ce vor fi analizate toate aceste date”, a conchis premierul.

***

Pe 5 ianuarie, autoritățile de la București au declarat stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră. Oficialii români au recomandat evitarea aglomerării și purtarea măștii.

Pe 9 ianuarie, autoritățile din Chișinău au anunțat că săptămâna trecută au fost înregistrate 163 cazuri de gripă în municipiu, dintre care 97 – la copii. Șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău Boris Gîlcă a spus că admite că, cazurile de gripă sunt mult mai multe. „Cu siguranță suntem în alertă epidemiologică, dacă nu în epidemie de gripă pe care Ministerul Sănătății nu a declarat-o”, a menționat Gîlcă. Cel din urmă a mai declarat că municipiul se confruntă „în continuare cu aglomerație în spitalele pentru copii”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: