Guțul s-a întâlnit cu Putin în Rusia: „A promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor noastre legitime”
Full Article 3 minutes read

Guțul s-a întâlnit cu Putin în Rusia: „A promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor noastre legitime”

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul – susținută de oligarhul fugar Ilan Șor – s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin. Întrevederea a avut loc pe 6 martie, în marja Festivalului Mondial de Tineret din Soci. În discuții, guvernatoarea i s-a plâns lui Putin pe autoritățile de la Chișinău, pe care le-a acuzat că „se răzbună” pe Găgăuzia din cauza „poziției sale civice”. Potrivit lui Guțul, liderul rus i-ar fi promis că va „sprijini” autonomia găgăuză.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a discutat cu mine despre complexa problemă regională și geopolitică, în centrul căreia se află Găgăuzia noastră. L-am informat pe Vladimir Vladimirovici despre acțiunile ilegale ale autorităților din Moldova, care se răzbună pe noi pentru poziția noastră civică și loialitatea față de interesele naționale. Chișinăul ne ia treptat prerogativele, limitează bugetul, încalcă drepturile legale, provoacă instabilitate și destabilizare în Găgăuzia și în întreaga țară. Liderul rus a promis să sprijine Găgăuzia și poporul găgăuz în apărarea drepturilor noastre legitime, atribuțiilor și pozițiilor pe arena internațională”, a scris Guțul pe rețelele de socializare.

Presa rusă a informat laconic despre întrevederea dintre Putin și Guțul: „Putin a discutat succint cu conducătoarea Găgăuziei în marja Festivalului internațional al tineretului”, a informat agenția TASS.

Evghenia Guțul este primul oficial din Republica Moldova care s-a întâlnit cu Vladimir Putin după 24 februarie 2022, atunci când liderul rus a ordonat invadarea Ucrainei. Conducerea țării condamnă agresiunea militară rusă și sprijină țara vecină prin găzduirea refugiaților și livrarea de asistență umanitară.

Precizăm că relațiile Moldovei cu Rusia s-au înrăutățit nu doar pe fondul invaziei din țara vecină, ci și din cauza tentativelor regimului de la Moscova de a destabiliza țara noastră.

Pe 5 martie, în cadrul unui briefing de presă, șeful Serviciului de Informație și Securitate (SIS) Alexandru Musteața a declarat că SIS a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: