Guvernul a lansat platforma compensații.gov.md. Mărimea exactă a sumelor va fi cunoscută în noiembrie
Full Article 3 minutes read

Guvernul a lansat platforma compensații.gov.md. Mărimea exactă a sumelor va fi cunoscută în noiembrie

Guvernul a lansat astăzi, 12 octombrie, platforma online pentru stabilirea vulnerabilității energetice: compensații.gov.md. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, primele compensații vor fi acordate începând cu luna noiembrie. Pentru aceasta, însă, este nevoie ca familiile din Moldova să se înregistreze online până pe data de 25 noiembrie.

„Platforma va fi deschisă pentru o perioada de aproape 1,5 luni. Mai exact, familiile se vor putea înregistra până pe 25 noiembrie pentru a le fi acordată categoria de vulnerabilitate și pentru a beneficia de compensații în factura din noiembrie. Mai departe platforma va fi accesibilă pentru familiile care nu au reușit să se înregistreze până pe data de 25 noiembrie, doar că compensațiile vor fi incluse în factură începând cu lunile viitoare, când se vor înregistra”, a declarat ministrul Marcel Spătari.

Potrivit ministrului Marcel Spătari, primele compensații vor fi acordate în facturile din luna decembrie, pentru consumul din noiembrie. În factură oamenii vor vedea din ce categorie a vulnerabilității energetice fac parte, precum și compensația exactă aferentă categoriei din care fac parte. Spătari a precizat că Guvernul va stabili, în luna noiembrie, valoarea compensațiilor pentru fiecare categorie de vulnerabilitate.

De astăzi, potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, platforma este accesibilă inclusiv pentru familiile care nu au acces la internet sau calculator. În ajutor le vin bibliotecarii și asistenții sociali din localitate, care îi vor asista în acest proces. Familiile care nu se vor înregistra pe platforma online, potrivit ministrului de resort, vor fi catalogate în categoria cu vulnerabilitate energetică medie. „Vor fi compensații medii. Nu vor avea compensații ridicate”, a mai precizat Marcel Spătari.

Precizăm că pentru obținerea compensațiilor lunare, consumatorii casnici de energie se pot înregistra în Registrul vulnerabilității energetice pe compensatii.gov.md. Sistemul electronic este gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și va permite acumularea datelor necesare pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică:

  • consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică medie
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută
  • consumatori non-vulnerabili

Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri aprobați de Guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș.a. O persoană poate completa o singură cerere pentru stabilirea categoriei de vulnerabilitate și, respectiv, acordarea compensațiilor.

Guvernul dă asigurări: de compensații pot beneficia toate familiile care locuiesc în Republica Moldova și care folosesc gazele naturale sau energia termică în perioada rece a anului. Inclusiv, de compensații vor beneficia refugiații ucraineni, precum și familiile care beneficiază de ajutor din partea statului pentru perioada rece a anului, în mărime de 700 de lei.

În primele ore de la lansare, peste 3 mii de familii din Moldova deja s-au înregistrat pe platforma compensații.gov.md. Confrom unei note informative emise de guvern, astăzi pot apărea probleme tehnice din cauza numărului mare de solicitări, „dar ele se rezolvă prompt”. „Dacă întâmpinați asemenea deficiențe, încercați mai târziu. Aveți o luna de zile la dispoziție”, îndeamnă Guvernul.

Mai multe detalii puteți afla în cadrul liniei fierbinte lansată astăzi de Guvern: 08000500.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: