Captură video

Guvernul a lansat platforma compensații.gov.md. Mărimea exactă a sumelor va fi cunoscută în noiembrie

Guvernul a lansat astăzi, 12 octombrie, platforma online pentru stabilirea vulnerabilității energetice: compensații.gov.md. Potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spătari, primele compensații vor fi acordate începând cu luna noiembrie. Pentru aceasta, însă, este nevoie ca familiile din Moldova să se înregistreze online până pe data de 25 noiembrie.

„Platforma va fi deschisă pentru o perioada de aproape 1,5 luni. Mai exact, familiile se vor putea înregistra până pe 25 noiembrie pentru a le fi acordată categoria de vulnerabilitate și pentru a beneficia de compensații în factura din noiembrie. Mai departe platforma va fi accesibilă pentru familiile care nu au reușit să se înregistreze până pe data de 25 noiembrie, doar că compensațiile vor fi incluse în factură începând cu lunile viitoare, când se vor înregistra”, a declarat ministrul Marcel Spătari.

Potrivit ministrului Marcel Spătari, primele compensații vor fi acordate în facturile din luna decembrie, pentru consumul din noiembrie. În factură oamenii vor vedea din ce categorie a vulnerabilității energetice fac parte, precum și compensația exactă aferentă categoriei din care fac parte. Spătari a precizat că Guvernul va stabili, în luna noiembrie, valoarea compensațiilor pentru fiecare categorie de vulnerabilitate.

De astăzi, potrivit ministrului Muncii și Protecției Sociale, platforma este accesibilă inclusiv pentru familiile care nu au acces la internet sau calculator. În ajutor le vin bibliotecarii și asistenții sociali din localitate, care îi vor asista în acest proces. Familiile care nu se vor înregistra pe platforma online, potrivit ministrului de resort, vor fi catalogate în categoria cu vulnerabilitate energetică medie. „Vor fi compensații medii. Nu vor avea compensații ridicate”, a mai precizat Marcel Spătari.

Precizăm că pentru obținerea compensațiilor lunare, consumatorii casnici de energie se pot înregistra în Registrul vulnerabilității energetice pe compensatii.gov.md. Sistemul electronic este gestionat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale și va permite acumularea datelor necesare pentru atribuirea categoriei de vulnerabilitate energetică:

  • consumatori cu vulnerabilitate energetică foarte ridicată
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică ridicată
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică medie
  • consumatori cu vulnerabilitate energetică scăzută
  • consumatori non-vulnerabili

Clasificarea categoriilor de consumatori vulnerabili se bazează pe o serie de parametri aprobați de Guvern, și anume: venitul, numărul de membri ai familiei, ponderea cheltuielilor pentru energie din consumul gospodăriei, tipul sistemului de încălzire utilizate ș.a. O persoană poate completa o singură cerere pentru stabilirea categoriei de vulnerabilitate și, respectiv, acordarea compensațiilor.

Guvernul dă asigurări: de compensații pot beneficia toate familiile care locuiesc în Republica Moldova și care folosesc gazele naturale sau energia termică în perioada rece a anului. Inclusiv, de compensații vor beneficia refugiații ucraineni, precum și familiile care beneficiază de ajutor din partea statului pentru perioada rece a anului, în mărime de 700 de lei.

În primele ore de la lansare, peste 3 mii de familii din Moldova deja s-au înregistrat pe platforma compensații.gov.md. Confrom unei note informative emise de guvern, astăzi pot apărea probleme tehnice din cauza numărului mare de solicitări, „dar ele se rezolvă prompt”. „Dacă întâmpinați asemenea deficiențe, încercați mai târziu. Aveți o luna de zile la dispoziție”, îndeamnă Guvernul.

Mai multe detalii puteți afla în cadrul liniei fierbinte lansată astăzi de Guvern: 08000500.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

După Moscova, la Minsk: Igor Dodon s-a întâlnit cu Lukașenko. Liderul PSRM vrea „relansarea legăturilor” cu Belarus

După vizita în Rusia, liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, a anunțat, pe 12 iulie, că s-a întâlnit la Minsk, capitala Belarusului, cu președintele Aleksandr Lukașenko. Potrivit lui Dodon, cei doi au discutat „cooperarea comercial-economică dintre țările noastre“. Fostul președinte l-a descris pe liderul de la Minsk drept „un prieten al Moldovei” și „un adevărat gospodar care acționează în interesul poporului său”.

Într-o postare pe rețelele sociale, Igor Dodon a declarat că există „potențial considerabil pentru relansarea legăturilor dintre R. Moldova și Belarus, în special în domeniile agriculturii, industriei farmaceutice și celei ușoare”.

Astăzi, la Minsk, am avut o întrevedere de lucru cu Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Grigorievici Lukașenko – un prieten al Moldovei, un adevărat gospodar, care întotdeauna gândește și acționează în interesul poporului său. După alegerile parlamentare din Moldova, ne vom concentra asupra următoarelor obiective: eliminarea barierelor din calea comerțului reciproc și stabilirea unei logistici durabile; intensificarea activității comisiei interguvernamentale moldo-belaruse; relansarea și dezvoltarea cooperării în cadrul CSI și UEEA; organizarea de forumuri de afaceri și extinderea dialogului între camerele de comerț și industrie; realizarea de proiecte comune, inclusiv crearea unui agrohub modern în Moldova cu participarea companiilor belaruse; studierea și aplicarea experienței belaruse în industrie – pentru noi, acest lucru este deosebit de important pe fondul procesului de dezindustrializare prin care trece Moldova în ultimii ani”, a scris Dodon în postarea sa.

La scurt timp, detalii suplimentare despre întâlnire au fost oferite de serviciul de presă al președintelui Belarusului. În comunicatul oficial se menționează că Lukașenko l-a salutat pe Dodon cu expresia: „Ești viu!”, la care acesta a răspuns: „Nu vor avea parte de asta.”

„Sunteți rupți de noi din cauza războiului, din păcate. Logistica s-a complicat. Dar lumea e mică. Nu există situații fără ieșire. Așadar, dacă conducerea Moldovei, dacă poporul Moldovei va dori să revină la colaborarea noastră și să o dezvolte, să știți că pentru noi nu sunteți un străin acolo. Suntem gata, prin dumneavoastră – dacă veți fi de acord –, să oferim sprijin și să refacem tot ce s-a pierdut în acești ani”, a declarat Lukașenko.

Amintim că în ultima perioadă a fost de mai multe ori în Rusia. Pe 10 iulie, acesta a anunțat că a avut o întrevedere cu vicepremierul Guvernului Federației Ruse, Alexandr Novak, la Moscova. Liderul PSRM a menționat că a discutat cu oficialul rus despre reluarea livrărilor de gaze naturale rusești către țara noastră, după alegerile parlamentare din 28 septembrie și ulterioara „schimbare a puterii”. Potrivit imaginilor publicate de socialist, la discuții au mai participat președinta Partidului Republican „Inima Moldovei”, Irina Vlah, și liderul Partidului „Viitorul Moldovei”, Vasile Tarlev.

La sfârșitul lunii iunie, Igor Dodon, Irina Vlah și Vasile Tarlev, alături de comunista Diana Caraman și socialista Zinaida Greceanîi, s-au aflat la un forum economic internațional în Sankt-Petersburg, Rusia. În marja evenimentului, politicienii s-au întâlnit cu ministrul adjunct al Energiei, Pavel Sorokin. Potrivit lui Dodon, în cadrul întrevederii s-a discutat despre „cooperarea bilaterală în domeniul energetic” și „revenirea la achizițiile directe de energie”.

Gazul este unul din principalele subiecte cu care opoziția pro-rusă a atacat formațiunea de guvernământ pro-europeană PAS, mai ales după începerea crizei energetice provocate de invazia rusă la scară largă asupra Ucrainei. Asta deși, în 2022, concernul rus Gazprom a majorat semnificativ prețurile pentru gazul destinat Republicii Moldova, iar ulterior a restrâns cantitățile livrate. Astfel, autoritățile țării au început să diversifice sursele de aprovizionare cu gaz, apelând la piețele europene.

Actualmente, Partidul „Inima Moldovei” și Partidul „Viitorul Moldovei” sunt formațiuni extraparlamentare, iar PSRM se află în opoziție și nu sunt factori de decizie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: