Guvernul anunță construcția primei autostrăzi din Moldova: Ungheni – Chișinău – Odesa
Full Article 2 minutes read

Guvernul anunță construcția primei autostrăzi din Moldova: Ungheni – Chișinău – Odesa

În Republica Moldova urmează să fie construită prima autostradă din Moldova: Ungheni – Chișinău – Odesa. Informația a fost confirmată de către reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), pe 16 septembrie, în cadrul Moldova Business Week.

Secretarul general al MIDR Lilia Dabija a relatat mai multe informații despre programele de reabilitare, modernizare și extindere a drumurilor din țara noastră, care asigură circulația liberă și tranzitul bunurilor. Printre acestea sunt: construirea a două poduri noi la frontiera cu România, reabilitarea unui pod la frontiera cu Ucraina, mai multe drumuri naționale de conexiune cu țările vecine, șoseaua de centură a municipiului Chișinău, precum și prima autostradă din Moldova, pe o distanță de 300 km.

„Acestea sunt conexiuni importante între drumurile naționale ale Moldovei și cele europene. Mai mult, pentru noi un deziderat și o propunere pe care ne dorim să o realizăm, este instituirea unei autostrăzi. Am conchis cu colegii din Uniunea Europeană ca acest traseu va merge de la Ungheni spre Chișinău, iar de la Chișinău spre Odesa. Pentru prima autostradă din Moldova suntem în discuții cu mai mulți finanțatori, deoarece este foarte importantă pentru noi”, a precizat oficialul.

Cu susținerea financiară a partenerilor externi, în proces de reparație la momentul actual sunt circa 540 km de drumuri. O bună parte dintre ele vor fi deschise circulației în anul curent și vor facilita atât transportul de mărfuri, cât și cel de pasageri. De asemenea, secretarul general MIDR a menționat că este în proces de elaborare Strategia de mobilitate 2023-2030, care va acoperi toate domeniile de transport și infrastructură necesare dezvoltării unui sistem rezilient pentru a spori în continuare atractivitatea sectorului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: