Guvernul avertizează transportatorii care se pregătesc de protest: ieșiți pe rute, nerespectarea Codului rutier se sancționează
Full Article 3 minutes read

Guvernul avertizează transportatorii care se pregătesc de protest: ieșiți pe rute, nerespectarea Codului rutier se sancționează

Ministerul Infrastructurii și Agenția Națională Transport Auto (ANTA) îndeamnă operatorii de transport rutier să iasă pe rute în zilele de 27, 28 și 29 februarie, pentru a oferi oamenilor posibilitatea de a se deplasa. Autoritățile le reamintesc transportatorilor în ajunul protestului că nerespectarea prevederilor Codului transporturilor rutiere al Republicii Moldova poate atrage după sine amenzi de până la circa 23 de mii de lei.

Autoritățile fac apel la transportatorii care au anunțat că vor sista rutele raionale și interraionale timp de 3 zile, începând cu 27 februarie, să asigure respectarea necesității de mobilitate a cetățenilor, prin prestarea neîntreruptă a serviciilor de transport rutier, astfel încât să fie evitată încălcarea drepturilor oamenilor și crearea dificultăților de acces la serviciile publice de calitate.

„Poziția noastră rămâne neschimbată și îndemnăm toți operatorii de transport să-și respecte angajamentul față de cetățeni și să iasă mâine și în celelalte zile la lucru, să ofere oamenilor posibilitatea de a se deplasa”, declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului Infrastructurii, Alina Pisica, pentru NM.

„Reamintim operatorilor de transport rutier autorizați în transport rutier de persoane despre angajamentele asumate odată cu solicitarea și obținerea actelor permisive pentru această activitate, să asigure prezentarea și plecarea în cursă la timp a vehiculelor rutiere, în starea tehnică și sanitară corespunzătoare, de asemenea să asigure transportarea persoanelor în condiții de siguranță și confort, conform graficului aprobat și reglementărilor din domeniu în vigoare”, anunță ANTA.

Potrivit ANTA, în cazul în care operatorul de transport rutier nu va efectua lunar cel puțin 10% din totalul curselor prevăzute în graficul de circulație în decurs de 3 luni consecutive sau nu va efectua mai mult de 30% din totalul curselor prevăzute în graficul de circulație în decursul unei luni calendaristice, cu excepția curselor suspendate din cauza stării drumului sau a condițiilor climaterice nesatisfăcătoare, constatate de către organul responsabil de sectorul de drum respective, precum și săvârșirea în decurs de 12 luni consecutive, la aceeași cursă, 5 încălcări ce țin de nerespectarea itinerarului și graficului de circulație, autorizația de transport rutier de persoane prin servicii regulate în trafic local, municipal, raional și interraional se retrage de către Agenție.

Mai mult, agenția atrage atenția că nerespectarea prevederilor  Codului transporturilor rutiere atrage după sine sancționarea cu amendă în mărime de la 240 de unități convenționale (echivalentul a 12 mii le) la 270 de unități convenționale (13.500 lei) persoanei cu funcție de răspundere și amendă de la 400 de unități convenționale (20 mii lei) la 450 de unități convenționale (22.500lei) aplicată persoanei juridice, conform art. 197 alin. (29) Cod contravențional.

Amintim că Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) a anunțat că transportatorii nu vor ieși pe rute în următoarele trei zile – 27, 28 și 29 februarie – în semn de protest față de politicile Guvernului. Mai mult șeful APOTA a declarat pe 26 februarie că șoferii ar fi intimidați, presați și chiar amenințați de oamenii legii și autorități. Chiar și așa, Alexa susține că transportatorii sunt „hotărâți să lupte” pentru drepturile lor. Acesta nu exclude că rutele raionale și interraionale ar putea fi sistate și în viitor, din cauza „ignoranței autorităților”. Detalii – AICI.

Contactată pentru un comentariu, Alina Pisica a menționat că Ministerul Infrastructurii „nu comentează” declarațiile lui Alexa. Potrivit ei, APOTA va interveni conform legii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: