Guvernul confirmă: Republica Moldova nu va asigura tranzitul pelerinilor evrei spre Uman în acest an
Full Article 3 minutes read

Guvernul confirmă: Republica Moldova nu va asigura tranzitul pelerinilor evrei spre Uman în acest an

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a confirmat că, în acest an, autoritățile nu au autorizat tranzitul, prin Aeroportul Chișinăul, pentru pelerinii evrei care intenționează să călătorească în orașul Uman, Ucraina. Acesta a explicat că la baza deciziei au stat motive referitoare la securitate, capacitatea aeroportului și angajamente neîndeplinite de organizatorii pelerinajului. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat în data de 9 septembrie. 

Daniel Vodă a menționat că autoritățile Israelului au informat omologii din Republica Moldova că pelerinajul la Uman este o inițiativă privată și nu face parte din programele guvernamentale. Potrivit lui, nu există nici angajamente financiare pentru a acoperi costurile suplimentare legate de organizarea pelerinajului, cum ar fi: coridoare separate sau spații dedicate pe aeroport sau traseul de deplasare al pelerinilor.

Deși organizatorii din Israel au menționat public că vor achita datoriile restante pentru serviciile suplimentare oferite pelerinilor în anul 2023, până la acest moment, Republica Moldova nu a primit peste 2,5 milioane lei în conturile Trezoreriei de Stat”, a adăugat reprezentantul Guvernului.

El a mai comunicat că Aeroportul Internațional Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de curse și pasageri în această perioadă, comparativ cu anul trecut. Potrivit lui, având în vedere capacitatea limitată de procesare pe oră a pasagerilor, Autoritatea Aeronautică Civilă a informat „transparent” autoritățile israeliene că nu poate aproba cereri suplimentare de zboruri din scurt timp.

Această solicitare a fost primită săptămâna trecută, iar înainte de aceasta nu a existat nicio notificare despre rutele solicitate, astfel încât vânzarea biletelor vehiculată în presa israeliană a avut loc fără obținerea unor aprobări conform standardelor internaționale din domeniul aviației civile”, a precizat el.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că, luând în considerare motivele obiective cu privire la capacitatea aeroportului, securitate și angajamentele neîndeplinite, a fost refuzat tranzitul pelerinilor.

Precizăm că, pe 8 septembrie, presa din Israel a scris, cu trimitere la agenția israeliană Netivim  Tours, specializată în călătoriile la Uman, că Republica Moldova nu a permis tranzitul pelerinilor evrei prin Aeroportul Chișinău în acest an. Potrivit informațiilor, timp de câteva luni, reprezentanții comunităților de evrei care merg anual în acest pelerinaj au fost în contact permanent cu Guvernul de la Chișinău în vederea obținerii permisiunii. Inițial, autoritățile țării noastre au expediat o listă cu condițiile de intrare, însă ulterior au decis să nu mai autorizeze zborurile din motive de securitate, a precizat presa israeliană.

Acum, Netivim Tours caută rute alternative pentru pelerini, care ar putea trece prin Polonia sau România.

Totodată, la sfârșitul lunii august, presa israeliană a scris că Israelul va plăti Republicii Moldova 700 000 de șekeli (peste 3,3 milioane de lei sau 172 mii de euro) pentru serviciile prestate de țara noastră în 2023, atunci când a permis tranzitul celor peste 30 mii de pelerini evrei care au plecat în Ucraina. Se menționa că datoria va fi achitată „astfel încât Moldova să accepte și anul acesta trecerea pelerinilor”, care intenționează să ajungă în orașul ucrainean Uman.

***

Tradițional, cu ocazia Anului Nou evreiesc Rosh Hashanah, zeci de mii de evrei fac un pelerinaj la Uman, la mormântul rabinului Nahman, fondator al mișcării hasidice Braslav. În 2024, Rosh Hashanah începe în seara zilei de 2 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: