IGPF

Guvernul confirmă: Republica Moldova nu va asigura tranzitul pelerinilor evrei spre Uman în acest an

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a confirmat că, în acest an, autoritățile nu au autorizat tranzitul, prin Aeroportul Chișinăul, pentru pelerinii evrei care intenționează să călătorească în orașul Uman, Ucraina. Acesta a explicat că la baza deciziei au stat motive referitoare la securitate, capacitatea aeroportului și angajamente neîndeplinite de organizatorii pelerinajului. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat în data de 9 septembrie. 

Daniel Vodă a menționat că autoritățile Israelului au informat omologii din Republica Moldova că pelerinajul la Uman este o inițiativă privată și nu face parte din programele guvernamentale. Potrivit lui, nu există nici angajamente financiare pentru a acoperi costurile suplimentare legate de organizarea pelerinajului, cum ar fi: coridoare separate sau spații dedicate pe aeroport sau traseul de deplasare al pelerinilor.

Deși organizatorii din Israel au menționat public că vor achita datoriile restante pentru serviciile suplimentare oferite pelerinilor în anul 2023, până la acest moment, Republica Moldova nu a primit peste 2,5 milioane lei în conturile Trezoreriei de Stat”, a adăugat reprezentantul Guvernului.

El a mai comunicat că Aeroportul Internațional Chișinău a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de curse și pasageri în această perioadă, comparativ cu anul trecut. Potrivit lui, având în vedere capacitatea limitată de procesare pe oră a pasagerilor, Autoritatea Aeronautică Civilă a informat „transparent” autoritățile israeliene că nu poate aproba cereri suplimentare de zboruri din scurt timp.

Această solicitare a fost primită săptămâna trecută, iar înainte de aceasta nu a existat nicio notificare despre rutele solicitate, astfel încât vânzarea biletelor vehiculată în presa israeliană a avut loc fără obținerea unor aprobări conform standardelor internaționale din domeniul aviației civile”, a precizat el.

Astfel, purtătorul de cuvânt al Guvernului a declarat că, luând în considerare motivele obiective cu privire la capacitatea aeroportului, securitate și angajamentele neîndeplinite, a fost refuzat tranzitul pelerinilor.

Precizăm că, pe 8 septembrie, presa din Israel a scris, cu trimitere la agenția israeliană Netivim  Tours, specializată în călătoriile la Uman, că Republica Moldova nu a permis tranzitul pelerinilor evrei prin Aeroportul Chișinău în acest an. Potrivit informațiilor, timp de câteva luni, reprezentanții comunităților de evrei care merg anual în acest pelerinaj au fost în contact permanent cu Guvernul de la Chișinău în vederea obținerii permisiunii. Inițial, autoritățile țării noastre au expediat o listă cu condițiile de intrare, însă ulterior au decis să nu mai autorizeze zborurile din motive de securitate, a precizat presa israeliană.

Acum, Netivim Tours caută rute alternative pentru pelerini, care ar putea trece prin Polonia sau România.

Totodată, la sfârșitul lunii august, presa israeliană a scris că Israelul va plăti Republicii Moldova 700 000 de șekeli (peste 3,3 milioane de lei sau 172 mii de euro) pentru serviciile prestate de țara noastră în 2023, atunci când a permis tranzitul celor peste 30 mii de pelerini evrei care au plecat în Ucraina. Se menționa că datoria va fi achitată „astfel încât Moldova să accepte și anul acesta trecerea pelerinilor”, care intenționează să ajungă în orașul ucrainean Uman.

***

Tradițional, cu ocazia Anului Nou evreiesc Rosh Hashanah, zeci de mii de evrei fac un pelerinaj la Uman, la mormântul rabinului Nahman, fondator al mișcării hasidice Braslav. În 2024, Rosh Hashanah începe în seara zilei de 2 octombrie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Comisia Electorală Centrală

Partidele care nu prezintă date despre conducerea lor nu vor putea candida la parlamentare. Precizările CEC

Partidele politice au obligația de a prezenta spre înregistrare Agenției Servicii Publice (ASP) informații privind lista numerică și nominală a președinților, vicepreședinților, membrilor organelor executive centrale ale formațiunii. Partidele care nu vor prezenta datele despre membrii organelor executive centrale până la începerea perioadei electorale, adică 14 iulie, nu vor putea participa la alegerile parlamentare din această toamnă. Informațiile au fost raportate de Comisia Electorală Centrală (CEC) într-un comunicat din 9 iulie.

Statutul și programul partidului politic, precum și lista numerică și nominală a membrilor partidului politic care cad sub incidența art. 3 alin. (1) lit. e5) din Legea nr. 133/2016 privind declararea averii și intereselor personale pot fi modificate și completate conform procedurii prevăzute de statutul partidului respectiv. Toate modificările și completările efectuate, precum și cele ale listei numerice și nominale a membrilor organelor executive centrale ale partidului, vor fi comunicate ASP în termen de 15 zile de la data adoptării hotărârii respective”, a transmis CEC.

Potrivit autorității electorale, organele executive centrale ale partidului politic țin registrul membrilor de partid și poartă răspundere pentru corectitudinea datelor și a informațiilor înscrise, precum și pentru prezentarea acestora. Registrele membrilor de partid sunt prezentate Comisiei Electorale Centrale și ASP în termenele și formele stabilite de către acestea.

Informaţia privind înregistrarea partidelor politice, privind radierea lor din Registrul de stat al persoanelor juridice, privind modificările şi completările operate în statutele acestora se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova şi pe pagina web a ASP. Responsabilă de publicarea acestei informații este ASP care va aduce la cunoștința publică informația privind înregistrarea partidului politic, lista numerică și nominală a membrilor organelor executive centrale a acestuia, numărul de membri declarat de formațiune, alte modificări și completări, după caz. Aceeași informație va fi prezentată CEC și Autorității Naționale de Integritate.

De asemenea, în procesul de examinare a cererilor de înregistrare a partidelor politice pentru participarea în alegerile parlamentare, CEC se va conduce de informațiile oficiale făcute publice sau furnizate Comisiei de către Agenția de Servicii Publice.

Totodată, ASP prezintă CEC lista partidelor politice care au dreptul de a participa la alegeri. Reamintim că partidele politice care, până la începerea perioadei electorale, adică către 14 iulie 2025, nu vor prezenta ASP toate informațiile privind membrii organelor executive centrale ale partidelor politice nu pot participa la alegeri”, a menționat Comisia Electorală Centrală.

Alegerile parlamentare vor fi organizate pe 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: