Guvernul enumeră ajutoarele pentru fermieri, în ajun de protest: „Vom rezolva gradual problemele acumulate”
Full Article 3 minutes read

Guvernul enumeră ajutoarele pentru fermieri, în ajun de protest: „Vom rezolva gradual problemele acumulate”

Guvernul a sprijinit și va continua să sprijine fermierii din Republica Moldova, dă asigurări prim-ministrul Dorin Recean, după discuțiile de azi cu agricultorii, în cadrul cărora au fost analizate măsurile luate de autorități în susținerea ramurii agricole și soluțiile identificate pentru înlăturarea impedimentelor existente în dezvoltarea sectorului. Potrivit premierului, autoritățile centrale se angajează să rezolve problemele din domeniul gradual.

Șeful Cabinetului de miniștri a menționat că pentru a sprijini agricultorii afectați de criza economică regională, Guvernul a alocat suplimentar  peste 533 de milioane de lei, dintre care 433 de milioane de lei vor fi distribuite prin intermediul Mecanismului de restituire a TVA, iar alte 100 de milioane de lei vor fi repartizate pentru subvenționarea pierderilor înregistrate în urma creșterii prețurilor la motorină și fertilizanți.

„An de an, Guvernul crește volumul subvențiilor acordate fermierilor din Moldova. Guvernul va sprijini în continuare ramura agricolă și fermierii din țara noastră și va rezolva gradual problemele acumulate. Este important să menținem un dialog constructiv, în vederea creării unui mediu propice pentru dezvoltarea sectorului agricol. Negocierea unui echilibru între interesele tuturor cetățenilor este un proces complex, iar capacitatea de a discuta și de a face revendicări clare și rezonabile este foarte importantă”, a menționat prim-ministrul Dorin Recean.

De asemenea, șeful Executivului a menționat că, recent, Guvernul a  majorat cu 75 de unități numărul angajaților Agenției de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), astfel încât să fie create toate premisele necesare pentru accelerarea procesării cererilor de debursare a subvențiilor. Potrivit prognozelor, până la 1 august curent, Guvernul va reuși să proceseze și să inițieze procesul de distribuire a 9 milioane lei în cadrul programelor de sprijin prin intermediul AIPA.

Menționăm că, între timp, reprezentanții Asociației Forța Fermierilor s-au arătat nemulțumiți de discuția cu premierul Dorin Recean. Ei spun că au auzit „din nou mai multe promisiuni foarte generale”. În acest fel, Asociația a anunțat că va ieși pe 7 iunie la protest, în teritoriu. „Dacă nu vom fi auziți, protestul poate să se extindă în capitală”, au menționat reprezentanții Asociației, adăugând că manifestațiile vor avea loc în 20 de locații din țară. Forța Fermierilor a mai spus că „protestul poartă caracter exclusiv economic” și a cerut forțelor politice „să stea departe de protest”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: