Guvernul inițiază o nouă licitație pentru spațiile comerciale din Aeroport. De ce prima a eșuat
Full Article 3 minutes read

Guvernul inițiază o nouă licitație pentru spațiile comerciale din Aeroport. De ce prima a eșuat

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță relansarea licitației publice în vederea selectării unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Anunțul a fost făcut de șeful APP, Roman Cojuhari, pe 20 februarie. Se întâmplă după ce, la prima licitație cu strigare organizată de Guvern, au participat doar două companii.   

„Pe 19 februarie s-a încheiat etapa de înregistrare la licitația cu strigare în vederea selectării unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta AIC. Cu părere de rău, la licitație au aplicat doar două companii: LeBridge și Lagardere, ceea ce nu asigură o concurență suficientă. Reieșind din lipsa de concurență, dar și a unor carențe a procesului de organizare a licitației, comisia de profil a decis relansarea licitației publice”, a anunțat Cojuhari pe rețelele de socializare.

Șeful APP a prezentat, așadar, noul calendar al procesului de organizare a licitației publice:

  • 21 februarie – 4 martie: pregătirea documentelor de inițiere a licitației, cu asigurarea tuturor rigorilor legale;
  • 4 martie: plasarea anunțului de inițiere a licitației;
  • 11 martie: start al procedurii de depunere a ofertelor;
  • 25 martie (ora 17.00): termenul limită de depunere a ofertelor;
  • 26-28 martie: examinarea dosarelor cu oferte de participare la licitație;
  • 29 martie: desfășurarea publică a licitației cu strigare și anunțarea rezultatelor finale.

Amintim că Agenția Proprietății Publice a anunțat, pe 18 ianuarie, că a inițiat, în comun cu Aeroportul Internațional Chișinău, procesul de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate din Aeroportul Internațional Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, cunoscute ca: Zona Sterilă și Zona Duty Free. Atunci, reprezentanții APP spuneau că în incinta spațiului ce urmează a fi oferit în chirie este preconizată desfășurarea activității de comercializare de produse, activitate de alimentație publică și vânzări cu amănuntul a serviciilor și bunurilor specifice utilizatorilor unui aeroport internațional.

La câteva zile distanță după anunțarea licitației, Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – partid condus de primarul de Chișinău, Ion Ceban – a depus o sesizare la Centrul Național Anticorupție (CNA). Formațiunea politică susținea atunci că organizatorii licitației pentru selectarea operatorului economic care va lua în locațiune spațiile din incinta AIC pentru prestarea serviciilor de alimentație publică și Travel Retail ar fi admis mai multe abateri atunci când au elaborat caietul de sarcini. Mai mult, potrivit MAN, aceștia ar fi „depășit” cadrul legal și ar fi inclus „cerințe disproporționate” cu scopul urmărit. Detalii – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: