MAN, plângere la CNA pe condițiile în care Aeroportul Chișinău vrea să dea în arendă un spațiu din zona Duty Free
Full Article 3 minutes read

MAN, plângere la CNA pe condițiile în care Aeroportul Chișinău vrea să dea în arendă un spațiu din zona Duty Free

Mișcarea Alternativa Națională (MAN) – partid condus de primarul de Chișinău, Ion Ceban – a depus miercuri, 31 ianuarie, o sesizare la Centrul Național Anticorupție (CNA). Formațiunea politică susține că organizatorii licitației pentru selectarea operatorului economic care va lua în locațiune spațiile din incinta Aeroportului Internațional Chișinău pentru prestarea serviciilor de alimentație publică și Travel Retail ar fi admis mai multe abateri atunci când au elaborat caietul de sarcini. Mai mult, potrivit MAN, aceștia ar fi „depășit” cadrul legal și ar fi inclus „cerințe disproporționate” cu scopul urmărit.

Potrivit MAN, una din cerințele „disproporționate” incluse în caietul de sarcini se referă la deținerea, de către agentul economic, a unei experiențe de minimum 7 ani în domeniul comerțului de tip Travel Retail și alimentație publică, precum și a unei experiențe în minim 10 aeroporturi din UE, cu un trafic de peste 2,5 milioane de călători.

„Cerința limitează vădit concurența. (…) Prin această cerință se încalcă toate cerințele statuate în directiva UE. (…) Prin aceste cerințe se încalcă toate principiile statuate în directivele UE la baza cărora stau principiile tratamentului egal, nediscriminării, proporționalității, or în legislația națională noi am transpus acele directive. Este incorect să limitezi participarea tuturor operatorilor din domeniu care sunt pe piața locală și internațională”, a declarat viceprimara capitalei, Irina Gutnic.

Potrivit Irinei Gutnic, în sesizarea depusă la CNA, MAN a făcut referire, inclusiv, la cerința care prevede un minimum de ani experiență în prestarea serviciilor de alimentație publică și în domeniul Travel Retail, care este una cumulativă, experiența în prestarea serviciilor de alimentație publică și în domeniul Travel Retail, precum și la cerința care prevede pregătirea spațiilor pentru a presta aceste servicii.

„Toate aceste cerințe denotă faptul că la elaborarea caietului de sarcini, organizatorii concursului și-au depășit atribuțiile, intenționat sau nu, urmează să se expună organele competente. Nu vom da noi calificativ și nici nu vom da nume, noi doar am făcut o analiză din punct de vedere a respectării cadrului legal și am expus toate încălcările în denunț. Sperăm la o anchetă obiectivă”, a conchis Gutnic.

Amintim că Agenția Proprietății Publice a anunțat, pe 18 ianuarie, că a inițiat, în comun cu Aeroportul Internațional Chișinău, procesul de demarare a licitației cu strigare pentru locațiunea activelor neutilizate din Aeroportul Internațional Chișinău, destinate activității de Travel Retail & Food and Beverages, popular cunoscute ca: Zona Sterilă și Zona Duty Free. Atunci, reprezentanții APP spuneau că în incinta spațiului ce urmează a fi oferit în chirie este preconizată desfășurarea activității de comercializare de produse, activitate de alimentație publică și vânzări cu amănuntul a serviciilor și bunurilor specifice utilizatorilor unui aeroport internațional.

„Bunurile, proprietate a statului, vor fi expuse la licitație conform prevederilor Regulamentului privind licitațiile cu strigare și cu reducere și a Regulamentului cu privire la modul de dare în locațiune a activelor neutilizate. Licitația se va desfășura cu respectarea condițiilor de eligibilitate stabilite pentru a asigura un acces nediscriminatoriu al agenților economici ce dispun de experiență internațională și reputație ireproșabilă. Astfel, se mizează pe identificarea celui mai bun agent economic care va contribui la asigurarea unui nivel cât mai înalt a serviciilor prestate călătorilor și la creșterea imaginii de credibilitate a Aeroportului Chișinău”, anunța APP pe 18 ianuarie.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: