Guvernul își va asuma salariile asistenților personali din Chișinău? Recean: „Vom rezolva problema”
Full Article 2 minutes read

Guvernul își va asuma salariile asistenților personali din Chișinău? Recean: „Vom rezolva problema”

Guvernul va realoca bugetul, pentru a rezolva problema privind salarizarea asistenților sociali din municipiul Chișinău. Declarația a fost făcută de prim-ministrul Dorin Recean de la tribuna centrală a Parlamentului, pe 14 martie.

Premierul Dorin Recean prezintă raportul de activitate al Cabinetului de miniștri pe care îl conduce, astăzi, în Parlament. Oficialul a fost întrebat de deputatul PAS Dorian Istratii, la runda întrebări-răspunsuri, ce întreprinde Guvernul pentru a obliga Primăria municipiului Chișinău să-și onoreze obligațiunile față de asistenții sociali. „Când bani în buget sunt, dar din moftul primarului nu sunt achitați asistenților, este grav și inacceptabil”, a spus Istratii.

„Primarul Ceban în esență a sabotat acest lucru și s-a opus oferirii unui serviciu public normal. Guvernul va realoca bugetul și va rezolva în acest fel problema”, a răspuns premierul Dorin Recean.

Epopeea asistenților sociali a început după ce ministrul Muncii și Protecției Sociale a anunțat că, începând cu 2024, finanțarea serviciului se va face din contul bugetului de stat. Cu o excepție. Municipiul Chișinău și Găgăuzia își vor asuma cheltuielile singure. Atunci ministrul Alexei Buzu a explicat că cele două regiuni au suficienți bani pentru a-și onora plățile din cont propriu. Primăria municipiului Chișinău a criticat decizia autorităților și chiar le-a acționat în judecată. Edilul Ion Ceban spune că municipalitatea nu are bani. El a acuzat autoritățile centrale că pasează numeroase sarcini pe umerii primăriilor, fără a oferi, însă, și resurse financiare pentru asta.

Între timp, asistenții personali care riscă să fie concediați sau să rămână fără 50% din salarii, au organizat numeroase proteste în fața sediului Primăriei Chișinău. Oamenii își cer drepturile și acuză autoritățile că îi aduc la „sapă de lemn”.

Recent, ministrul Alexei Buzu a anunțat că negociază cu partenerii externi pentru a le putea oferi, în luna aprilie, un suport financiar unic asistenților personali din Chișinău care au fost concediați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: