Igor Grosu, reacție la protestul anunțat de fermieri: „Să înțeleagă – trebuie să avem grijă de toți cetățenii”
Full Article 3 minutes read

Igor Grosu, reacție la protestul anunțat de fermieri: „Să înțeleagă – trebuie să avem grijă de toți cetățenii”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a comentat, pe 15 noiembrie, în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei, solicitările fermierilor din Moldova, care au anunțat deja că vor ieși la protest în centrul capitalei, în condițiile în care, spun ei, autoritățile nu le-ar auzi. Speakerul susține că este dreptul fermierilor de a ieși în stradă, dar, spune el, agricultorii ar trebui să înțeleagă că autoritățile trebuie să aibă grijă de toți oamenii țării. Oficialul nu a exclus că, dacă va fi posibil, Guvernul va aloca noi resurse pentru agricultură și fermierii afectați de secetă.  

Igor Grosu susține autoritățile sunt în „permanent” dialog cu fermierii. De altfel, oficialul este de părere că aceștia au tot dreptul să iasă la protest, dacă își doresc acest lucru. Însă trebuie să își amintească că autoritățile i-au ajutat deja, atunci când au alocat aproape 2 miliarde de lei.

„Reamintesc că autoritățile cu care vor să discute în continuare, sper, acești fermieri, anul acesta au alocat din puținul pe care l-am avut 1 miliard 900 de milioane de lei. Eu cred că nu față de autorități, dar față de toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să fie apreciat lucrul acesta. (…) Este dreptul lor să protesteze, dar să înțeleagă că autoritățile trebuie să aibă grijă de toți cetățenii Republicii Moldova: și de profesori, și de medici, și de pensionari, și de polițiști, inclusiv de fermieri, așa cum am avut grijă prin cele aproape 2 miliarde de lei”, a declarat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului susține că, dacă va fi posibilitatea, autoritățile vor interveni „la momentul potrivit”. Până atunci, Grosu a făcut apel la înțelegere.

„Rugăm înțelegere. Să valorificăm banii care sunt, să rezolvăm acele probleme care le indică, să fie o înțelege. Noi trebuie să avem grijă de toți cetățenii, nu doar de fermieri”, a conchis oficialul.

***

Precizăm că Asociația Forța Fermierilor și Federația Națională a Fermierilor a anunțat pe 15 noiembrie că, ajunși vor ieși la un protest masiv. Manifestanții intenționează să desfășoare un protest non-stop, în PMAN, în perioada 21 noiembrie – 31 decembrie și un marș la fel zilnic în perioada 22-26 noiembrie. Fermierii susțin că au ajuns la „limita falimentului și a disperării” și că „nu au altă ieșire”.

„Toate încercările noastre de a rezolva problema salvării fermierilor micro, mici și mijlocii prin dialog au eșuat. Autoritățile nu ne aud și prin tăcerea și inacțiuni contribuie la distrugerea agricultorilor din zonele rurale și transformarea Moldovei în moșia holdingurilor transnaționale, care nu au nevoie de satele noastre”, au menționat reprezentanții Forța Fermierilor. Detalii – AICI.

***

Amintim în acest context că premierul Dorin Recean a avut, pe 7 noiembrie, la Guvern, o întrevedere reprezentanții a patru asociații care realizează activități în domeniul cerealier. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii a declarat că discuția a fost „productivă”. De cealaltă parte, reprezentații Asociației „Forța Fermierilor”, care au participat la întâlnire, s-au arătat nemulțumiți de rezultatul acesteia. Aceștia au amenințat cu proteste în masă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: