Fermierii, nemulțumiți în urma discuției cu Recean. Slusari anunță proteste
Full Article 3 minutes read

Fermierii, nemulțumiți în urma discuției cu Recean. Slusari anunță proteste

Premierul Dorin Recean a avut, pe 7 noiembrie, la Guvern, o întrevedere reprezentanții a patru asociații care realizează activități în domeniul cerealier. Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii a declarat că discuția a fost „productivă”. De cealaltă parte, reprezentații Asociației „Forța Fermierilor”, care au participat la întâlnire, s-au arătat nemulțumiți de rezultatul acesteia. Aceștia au amenințat cu proteste în masă.

„Discuții productive”

După întrevederea dintre fermieri și prim-ministru, Secretarul de stat al Ministerului Agriculturii, Vasile Șaran, a făcut declarații pentru presă Acesta a spus că discuțiile au fost „productive”.

S-au abordat acțiunile pe care le întreprind autoritățile în suportul agricultorilor – creșterea bugetului în acest an pentru subvenționare la cifra de peste 1,8 miliarde de lei, dintre care 1,5 miliarde deja executate de către AIPA, motorină pentru fermieri, proiecte dezvoltate de sprijin a fermierilor mici și mijlocii”, a spus Șarban.

Secretarul de stat a menționat, de asemenea, că autoritățile continuă să îmbunătățească infrastructura rutieră și cea feroviară, să eficientizeze logistica și pregătesc lansarea unui sistem de decongestionare a vămilor, dar și acțiunile ulterioare care vor duce la deblocarea tranzitului de cereale, de creare a unui registru electronic la exportul de cereale.

Autoritățile caută soluții pentru accesare de fonduri noi, inclusiv europene, de sprijin a fermierilor”, a adăugat acesta.

Slusari: „Nimic concret”

Pe de altă parte, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandr Slusari, a declarat, în cadrul unor declarații de presă, că la întâlnire nu a fost spus „nimic concret”.

Domnul prim-ministru nu a spus nimic concret. Aici e problema. „Eu în principiu sunt deacord că situația e complicată, e greu, că nu știu ce”, dar concret cu termenii, că noi în rezoluție am punctat primul, al doilea, al treilea punct, ce este posibil de rezolvat, când. Că nu putem vorbi despre dezvoltare peste 1-2 ani. Acuma vorbim că într-o lună, maxim două, trebuie să fie salvați agricultorii. Dacă nu, degeaba discutăm despre cooperare, irigare, zootehnie. Toate acestea nu ajută, deoarece nu o să avem pentru cine. Toate aceste terenuri o să treacă în folosința la 2-3 companii transnaționale”, a spus el.

În acest context, Slusari a declarat că fermierii intenționează să protesteze pe 21 noiembrie. Locul acțiunii nu a fost stabilit deocamdată.

Precizăm că agricultorii cer autorităților să impună stare de urgență în agricultură, un moratoriu asupra amenzilor până în octombrie 2024, să mărească fondul de subvenții și să elaboreze un plan de securitate alimentară.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: