Imobile deținute de Plahotniuc în Franța, percheziționate. Procurorii au dat peste o rudă apropiată a fostului șef PDM
Full Article 4 minutes read

Imobile deținute de Plahotniuc în Franța, percheziționate. Procurorii au dat peste o rudă apropiată a fostului șef PDM

Mai multe bunuri imobile din Franța, care ar aparține fostului președinte al Partidului Democrat din Moldova Vladimir Plahotniuc, au fost percheziționate de procurori anticorupție din Republica Moldova, în comun cu ofițerii din cadrul Agenției de recuperare a bunurilor infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție. Acțiunile au avut loc n perioada 09-11 ianuarie 2024, în dosarul ,,Frauda bancară”. Rezultatele anchetei au fost comunicate de conducerea Procuraturii Anticorupție, în data de 17 ianuarie.

Procurorii moldoveni au obținut autorizație de la judecătorii de instrucție pentru a efectua acțiuni pe teritoriul Franței: percheziții, audierea unor martori și aplicarea sechestrului – înghețarea unor bunuri din Franța.

Procurorii și ofițerii din R. Moldova au călătorit în Franța pentru a asista la procedura de percheziții, audierea martorilor și alte acțiuni. Am convenit să vă spunem detalii despre acțiunile de săptămâna trecută”, a comunicat Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție.

Șeful adjunct al Procuraturii Anticorupție Octavian Iachimovschi a precizat că acțiunile s-au desfășurat în perioada 9-11 ianuarie 2024 în Departamentul Haute-Savoie, în or. Sciez și localitățile Combloux, Chamonix Mont-Blanc, Sallanches și Douvaine. Acțiunile au vizat trei bunuri imobile, identificate prin schimbul de informații și coordonarea eforturilor cu autoritățile franceze. Bunurile imobile respective erau înregistrate pe numele unor persoane juridice, însă deținute de facto de către familia lui Plahotniuc.

Până la această deplasare în Republica Franceză a fost aplicat sechestru pe mai multe bunuri imobile care îi aparțin lui Vladimir Plahotniuc. Scopul deplasării a fost efectuarea perchezițiilor în aceste bunuri imobile, precum și la alte persoane, pentru a acumula probe incontestabile ce ar dovedi apartenența acestor bunuri imobile anume la familia Plahotniuc. Aceste bunuri erau înscrise pe companii înregistrate în Franța și Cipru, aparent fără nicio legătură cu Vladimir Plahotniuc. (…) Au fost audiate mai multe persoane”, a comunicat șeful-adjunct al Procuraturii Anticorupție.

Iachimovschi a precizat că, în Franța au fost depistate mai multe bunuri care i-ar aparține lui Plahotniuc, inclusiv un apartament în care a fost găsită o rudă de gradul întâi. Procurorii au refuzat să precizeze despre cine este vorba, invocând faptul că persoana respectivă nu are niciun statut în dosar. De asemenea, oamenii legii au identificat o vilă pe malul lacului Lèman (lac care se mai numește și Geneva): „Această vilă se află într-o etapă de reconstrucție și o vilă în Combloux, în apropierea munților Alpi. Vila are circa 500 m2, șase dormitoare, băi, bibliotecă, vinărie, spațiu de depozitate a vinului, săli de sport, garaj și se află în una dintre cele mai expuse zone de vizite a orașului Combloux”.

Al doilea bun la fel este în or. Sciez și reprezintă un apartament cu două locuri de parcare, amplasat într-un complex rezidențial, cu acces la un cort de tenis și bazin, la momentul efectuării acțiunilor de urmărire penală fiind constatat că imobilul indicat este gestionat de o rudă apropiată a lui Plahotniuc.

Al treilea bun imobil reprezintă o cabană (chalet) tradițională pentru zona alpină, cu parter, etaj și mansardă, amplasată la cota superioară a localității Combloux, pe un teren de 21 ari, cu vedere la vârful Mont Blanc, fiind dotată cu șase dormitoare, birou, bibliotecă, spațiu de recreere cu șemineu și bar, sală de sport, saună, cameră de păstrare a vinurilor, cameră frigorifică, garaj pentru 8 unități de transport, cazangerie și alte utilități.

În urma perchezițiilor efectuate au fost ridicate 92 000 de euro și 3 000 de franci elvețieni, urmând a fi stabilită originea banilor, cu ulterioara aplicare a sechestrului, suporturi tehnice, telefoane și mai multe documente pentru a fi cercetate în cadrul cauzei penale, inclusiv care oferă informații suplimentare și despre alte bunuri imobile și mobile ce aparțin familiei Plahotniuc, cum ar fi vila din Elveția. Totodată, au fost audiați martori ce indică că beneficiar efectiv al bunurilor supuse percheziției este fostul lider al PDM.

***

În iulie 2023, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată o cauză penală în privința lui Vladimir Plahotniuc în lipsa învinuitului, în prezent, fiind aplicată măsura preventivă sub formă de arest preventiv pentru un termen de 30 zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: