Implicarea studenților în promovarea referendumului – utilizare a resursei administrative? Ce spune vicepreședintele CEC
Full Article 3 minutes read

Implicarea studenților în promovarea referendumului – utilizare a resursei administrative? Ce spune vicepreședintele CEC

Vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), Pavel Postica, a comentat email-ul Ministerului Educației și Cercetării (MEC) către mai multe universități, despre implicarea studenților în promovarea referendumului privind integrarea europeană. Pavel Postica a declarat că regulile privind utilizarea resurselor administrative în cazul referendumurilor „nu sunt atât de stricte și dure ca în cazul alegerilor”. Astfel, în opinia lui, autoritățile ar dispune de „mai multă flexibilitate” în a promova plebiscitul.

În cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, vicepreședintele CEC a fost solicitat să se expună în privința email-ului despre implicarea studenților în promovarea referendumului privind integrarea europeană trimis de MEC mai multor instituții de învățământ superior prin prisma utilizării resursei administrative.

Pavel Postica a menționat că nu va comenta în mod specific cazul dat pentru că în adresa CEC ar putea parveni o sesizare în privința acestuia, ceea ce l-ar împiedica să participe la examinare.

Doar vreau să atrag atenția că, potrivit Codului de bune-practici în materie electorală, atunci când se vorbește de utilizarea resurselor administrative în cazul referendumurilor, regulile nu sunt atât de dure și stricte ca în cazul alegerilor. Asta ar însemna, din punctul meu personal d vedere, că atunci când anumite eforturi nu necesită resurse financiare directe, autoritățile ar fi mai flexibile în a promova o anumită idee. Dar iarăși, astea sunt chestii de interpretare care trebuie văzute și aici chiar putem să polemizăm foarte mult. Cert este că, atunci când din bugetul de stat eventual vor fi utilizate resurse financiare, ele trebuie să fie utilizate în conformitate cu legea. Noi avem o lege cu privire la publicitate și avem noțiunea de mesaj de interes public, adică aceiași publicitate, dar plătită din bani publici. Și uite, aici ar fi o delimitare foarte exactă. Pentru că în cazul campaniei electorale și perioadei electorale, Comisia Electorală Centrală este acea autoritate care trebuie să autorizeze toate aceste mesaje de interes public”, a spus el.

Prezent la emisiunie, fostul președinte CEC, Iurie Ciocan, a criticat declarațiile lui Pavel Postica. „Delicatețea cu care tratați acest subiect acum fiind într-o postură publică, deseori vă lipsea atunci când erați în societatea civilă și păzeați interesul public de pe bariera societății civile. Din punctul meu de vedere, este o utilizare directă a resursei administrative”, a menționat Iurie Ciocan.

Precizăm că Ministerul Educației și Cercetării a trimis un email mai multor universități din țară pe 24 mai. În mesaj, MEC a cerut universităților „suport” pentru promovarea referendumului privind integrarea europeană a Republicii Moldova, Astfel, MEC numește inițiativa, care se dorește a fi promovată, „apolitică” și susține că va desfășura o recrutare a tinerilor. Până atunci, Ministerul solicită universităților să ofere accesul grupului de organizare al inițiativei „Ambasadori PENTRU Referendum” în cadrul instituțiilor publice de învățământ superior.

Imagini cu emailul Ministerului Educației și Cercetării au fost publicate pe 30 mai de ex-premierul Vlad Filat.

***

Referendumul constituțional privind integrarea europeană a Republicii Moldova va avea loc pe 20 octombrie. În aceiași zi se vor desfășura și alegerile prezidențiale.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: