În acest an, în Moldova vor crește tarifele pentru gazele naturale. Care sunt cauzele?
Full Article 3 minutes read

În acest an, în Moldova vor crește tarifele pentru gazele naturale. Care sunt cauzele?

În acest an, în Republica Moldova vor crește tarifele pentru gazele naturale. Declarații în acest sens au fost făcute de directorul „Moldovagaz”, Vadim Ceban, în platoul emisiunii „Persona” de la postul de televiziune NTS. Ceban a explicat că necesitatea ajustării tarifelor este determinată de redresarea economiei globale și creșterea prețurilor la gaz. În același timp, șeful „Moldovagaz” nu a precizat cât de mult vor crește tarifele la gaz.

Ceban a spus că prețurile la resursele energetice depind de economia mondială și situația din lume.

„Dacă vorbim despre prețurile pentru resursele energetice, în primul rând, este necesar să eliminăm politica. (…) Anul trecut, în timpul pandemiei, toată lumea ne-a acuzat că am cumpărat gaz la prețuri foarte mari. Acum situația este complet diferită. Anul trecut, rezerve foarte mari de gaz au fost pompate în Europa și Ucraina. Au existat multe propuneri de la furnizorii de gaze naturale lichefiate. În plus, iarna caldă și pandemia au contribuit la scăderea prețurilor la gaz. Prin urmare, tarifele din Republica Moldova au scăzut și ele”, a explicat Ceban.

El a menționat că anul acesta situația de pe piața gazelor naturale este mult mai complicată.

„Acest lucru este determinat de faptul că economiile țărilor din Europa și ale întregii lumi sunt într-o anumită creștere. Puteți vedea ce agitație s-a produs pe piața produselor petroliere. Acest lucru s-a răsfrânt și asupra gazelor naturale. Dacă vara trecută cotațiile de gaze variau de la 50 la 100 de dolari, acum ajung la 450 de dolari, iar acest lucru este fără livrare la frontiera Moldovei. Adică, prețurile la gaz sunt în creștere atât în ​​regiune, cât și în România și Ucraina, ca să nu mai vorbim de Europa”, a spus Ceban.

Șeful „Moldovagaz” a declarat că anul acesta, tarifele la gaz vor crește și în Republica Moldova.

„Cu siguranță, vom avea o modificare a prețului. Dar avem un furnizor de încredere – Gazprom. Vom vorbi despre tarife după semnarea unui nou acord și prelungirea actualului acord cu Gazprom. Pot spune cu siguranță că va exista o anumită majorare a prețului. Însă, acum nu vă pot spune exact cu câte procente”, a mai spus Ceban.

Totodată, Ceban a precizat că Moldovagaz nu urmărește obiectivul de majorare a tarifelor, acestea fiind stabilite de autoritatea de reglementare pe baza informațiilor oferite de companie.

Menționăm că anul trecut, tarifele la gaz pentru consumatorii casnici au fost de 4.298 lei/1000 m3, cu 12,2% mai mic decât prețul aprobat în anul 2018.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: