În aprilie, Moldova va cumpăra gaz cu $1160-1170 pentru mia de metri cubi
Full Article 2 minutes read

În aprilie, Moldova va cumpăra gaz cu $1160-1170 pentru mia de metri cubi

În luna aprilie, costul gazului rusesc furnizat Moldovei ar putea costa $1160-1170 pentru mia de metri cubi. Declarația a fost făcută de către șeful Consiliului de administrație al Moldovagaz, Vadim Ceban, într-un interviu pentru NM. Acesta a precizat că, deocamdată, întreprinderea nu intenționează să solicite revizuirea tarifelor pentru consumatorii finali. „Însă asta nu înseamnă că, în consecință, nu se va întâmpla acest lucru”, a precizat Ceban.

Șeful Moldovagaz a amintit că, din 1 aprilie, se schimbă formula de calcul a prețului pentru gazul furnizat Moldovei – acum acesta va constitui în proporție de 70% din prețul de piață pentru luna anterioară (TTF front month) și 30% din prețurile mondiale la produsele petroliere.

„Reieșind din calculele preliminare, este mai mult de 1000 de dolari. Aproximativ $1160-$1170, reieșind din cotațiile de ieri ale bursei”, a explicat Vadim Ceban.

Managerul Moldovagaz a dat asigurări că, în luna aprilie, Moldovagaz nu va solicita Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să revizuiască tariful, în pofida faptului că prețul de achiziție practic va fi dublu.

Grație condițiilor actuale, am redus de aproape două ori volumul de gaz cumpărat și am convenit deja cu Gazpromul acest aspect. Reducerea volumului ne va permite să achităm până pe 20 aprilie pentru gazul consumat în martie și pentru consumul curent din aprilie”, a adăugat Ceban.

În martie, Moldovagaz a cumpărat gaz la prețul de $547 pentru mia de metri cubi.

Interviul integral cu șeful Moldovagaz Vadim Ceban:

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: