În Găgăuzia se va permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe? Decizia Adunării Populare a Găgăuziei
Full Article 2 minutes read

În Găgăuzia se va permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe? Decizia Adunării Populare a Găgăuziei

Adunarea Populară a Găgăuziei a votat un proiect de lege care permite utilizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul regiunii. Hotărârea a fost aprobată în unanimitate. Acum, proiectul de lege urmează să fie promulgat de bașcanul Irina Vlah. 

Potrivit proiectului de lege, pe teritoriul Găgăuziei „este permisă fabricarea, depozitarea și purtarea în mod liber a simbolurilor Marii Victorii din 9 mai 1945 – panglicile Sfântului Gheorghe și steagurile roșii al Victoriei”.

Autorul proiectului Serghei Cimpoieș a menționat că procedura de examinare a proiectului a fost grăbită pentru ca legea să intre în vigoare până la 9 mai.

La fel, deputatul a criticat decizia autorităților centrale de a interzice folosirea panglicii.

„Este clar pentru toată lumea că această problemă este politizată, iar motivul adoptării – declinul economic profund din țară”, a declarat parlamentarul.

Amintim că pe 14 aprilie, Parlamentul de la Chișinău a votat pentru interzicerea „simbolurilor agresiunii militare în țară”, inclusiv și panglica Sfântului Gheorghe. Iar din 20 aprilie, pe teritoriul Republicii Moldova este deja interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a semnelor distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Persoanele fizice care vor sfida noua lege pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: