În instituțiile medicale din Chișinău vor fi instalate aparate unde vor fi vândute prezervative
Full Article 3 minutes read

În instituțiile medicale din Chișinău vor fi instalate aparate unde vor fi vândute prezervative

În cadrul instituțiilor medico-sanitare publice din mun. Chișinău vor fi instalate aparate vending în care vor fi vândute prezervative, dar și alte produse menite să contribuie la prevenirea și profilaxia bolilor transmisibile sexual, inclusiv HIV/SIDA. Decizia a fost aprobată de consilierii municipali.

În scopul fortificării sistemului sănătate publică și al realizării activităților de prevenire și profilaxie a infecției HIV/SIDA și a infecțiilor cu transmisiune sexuală (ITS) în rândul populației, în special în rândul tinerilor din mun. Chișinău, CMC decide: se aprobă instalarea aparatelor vending pentru distribuirea bunurilor, produselor și accesoriilor pentru prevenția și profilaxia HIV/SIDA și ITS în rândul instituțiilor medico-sanitare publice municipale”, se arată în decizie.

Hotărârea a fost aprobată cu votul a 30 din 51 de consilieri municipali.

Instituțiile medicale în care vor fi instalate aparte vending

În instituțiile medicale din Chișinău vor fi instalate aparate unde vor fi vândute prezervative

CMC

Amintim că, potrivit datelor Instituției Medico-Sanitare Publice „Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile”, în anul 2021, numărul tinerilor în vârstă de 15-34 ani infectați cu virusul imunodificienței umane (HIV) a constituit 253 de persoane, ceea ce a fost cu 18,8% mai mult față de anul 2020. Ponderea femeilor tinere infectate s-a micșorat de la 48,1% în anul 2017 până la 44,3% în anul 2021.

În structura incidenţei cu virusul HIV pentru tinerii cu vârsta 15-34 ani s-a înregistrat o pondere mai mare pe segmentul 30-34 ani (47,8%), după care a urmat grupul de vârstă de 25-29 ani (32,4%), iar pentru grupul de vârstă 15-24 ani s-a înregistrat o pondere de 19,8%.

În anul 2021, incidența cu virusul HIV la 100 de mii tineri în vârstă de 15-24 ani a constituit 18,5 cazuri și 53,2 cazuri pentru tinerii în vârstă de 25-34 ani.

De asemenea, a crescut numărul de persoane infectate cu boli transmisibile pe cale sexuală. În anul 2021, numărul tinerilor în vârstă de 15-29 ani infectați cu boli venerice a constituit 932 de persoane, fiind cu 23,1% mai mult comparativ cu anul 2020. Circa 54,0% din cazuri au fost depistate la bărbații în vârstă de 20-29 ani.

Incidenţa prin gonoree a fost mai mare la bărbații în vârstă de 20-29 ani (157,9 cazuri la 100 de mii bărbați de vârsta respectivă), iar incidența prin sifilis a fost mai mare la femeile în vârstă de 18-19 ani (202,0 cazuri la 100 de mii femei de aceeași vârstă).


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: