În luna mai, tariful la energia electrică pentru consumatorii finali nu se va modifica
Full Article 3 minutes read

În luna mai, tariful la energia electrică pentru consumatorii finali nu se va modifica

În luna mai, tariful la energia electrică în Republica Moldova pentru consumatorii finali nu se va modifica, iar prețul de achiziție va crește cu 6 dolari, până la 59,6 dolari pe 1 MW/oră, a declarat premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă din seara zilei de 29 aprilie.

Potrivit premierului, toate ofertele venite la tenderul anunțat de Energocom au fost scumpe. Cea mai ieftină din aceste oferte a fost de 96,5 dolari pe 1 MW/oră, aproape dublu față de prețul actual.

Asta ar fi însemnat o creștere semnificativă a tarifului pentru consumatori și o creșetere în lanț a prețurilor la majoritatea produselor. În aceste condiții, Guvernul, în paralel cu procesul de achiziție a inițiat negocieri directe cu mai mulți producători pentru a găsi o soluție acceptabilă. Astfel a fost identificată o soluție temporară care va permite pentru o lună să avem prețuri comparabile cu cele de până acum. CSE a abilitat Energocom-ul să negocieze direct cu centrala de la Cuciurgani pentru o lună achiziția energiei electrice la cel mai mic preț posibil. În rezultatul negocierilor am obținut un preț de 59,6 dolari pe 1 MW/oră și contractele sunt în proces de semnare”, a precizat Natalia Gavrilița.

Pe parcursul lunii mai 2022, SA „Energocom” va încheia contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe, iar procedura de achiziție inițiată anterior, va fi anulată. O asemenea decizie a fost luată astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

Pentru perioada menționată, furnizorii serviciului universal, furnizorii de ultimă opțiune și operatorii de sistem vor procura energia necesară consumatorilor finali în baza contractelor bilaterale, încheiate cu SA „Energocom”, iar în cazul în care vor interveni modificări, vor fi încheiate acorduri adiționale, în decurs de 2 zile lucrătoare.

În cazul majorării prețurilor la energia electrică procurată pe piața angro de către furnizori, ANRE va analiza necesitatea ajustării tarifelor, în baza unei cereri.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va modifica data intrării în vigoare a Regulilor pieței energiei electrice, astfel încât acestea să nu se aplice până la data de 31 mai curent. Până la adoptarea unei Hotărâri în acest sens, prevederile Regulilor pieței energiei electrice se vor aplica în regim de testare, fără a implica responsabilități financiare între participanții la piața de energie electrică.

Menționăm că la 1 mai expiră termenul contractului actual de livrare a energiei electrice în Republica Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: