cdn.hswstatic.com

În luna mai, tariful la energia electrică pentru consumatorii finali nu se va modifica

În luna mai, tariful la energia electrică în Republica Moldova pentru consumatorii finali nu se va modifica, iar prețul de achiziție va crește cu 6 dolari, până la 59,6 dolari pe 1 MW/oră, a declarat premierul Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă din seara zilei de 29 aprilie.

Potrivit premierului, toate ofertele venite la tenderul anunțat de Energocom au fost scumpe. Cea mai ieftină din aceste oferte a fost de 96,5 dolari pe 1 MW/oră, aproape dublu față de prețul actual.

Asta ar fi însemnat o creștere semnificativă a tarifului pentru consumatori și o creșetere în lanț a prețurilor la majoritatea produselor. În aceste condiții, Guvernul, în paralel cu procesul de achiziție a inițiat negocieri directe cu mai mulți producători pentru a găsi o soluție acceptabilă. Astfel a fost identificată o soluție temporară care va permite pentru o lună să avem prețuri comparabile cu cele de până acum. CSE a abilitat Energocom-ul să negocieze direct cu centrala de la Cuciurgani pentru o lună achiziția energiei electrice la cel mai mic preț posibil. În rezultatul negocierilor am obținut un preț de 59,6 dolari pe 1 MW/oră și contractele sunt în proces de semnare”, a precizat Natalia Gavrilița.

Pe parcursul lunii mai 2022, SA „Energocom” va încheia contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe, iar procedura de achiziție inițiată anterior, va fi anulată. O asemenea decizie a fost luată astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.

Pentru perioada menționată, furnizorii serviciului universal, furnizorii de ultimă opțiune și operatorii de sistem vor procura energia necesară consumatorilor finali în baza contractelor bilaterale, încheiate cu SA „Energocom”, iar în cazul în care vor interveni modificări, vor fi încheiate acorduri adiționale, în decurs de 2 zile lucrătoare.

În cazul majorării prețurilor la energia electrică procurată pe piața angro de către furnizori, ANRE va analiza necesitatea ajustării tarifelor, în baza unei cereri.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va modifica data intrării în vigoare a Regulilor pieței energiei electrice, astfel încât acestea să nu se aplice până la data de 31 mai curent. Până la adoptarea unei Hotărâri în acest sens, prevederile Regulilor pieței energiei electrice se vor aplica în regim de testare, fără a implica responsabilități financiare între participanții la piața de energie electrică.

Menționăm că la 1 mai expiră termenul contractului actual de livrare a energiei electrice în Republica Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

„Moldova Mare” a semnat un acord de colaborare cu un partid suveranist din Bulgaria: „Ne unim pentru a apăra valorile spirituale”

Partidul politic „Moldova Mare”, condus de Victoria Furtună, a anunțat că a semnat un acord bilateral de cooperare politică partidul bulgar „Svoboda”.

Potrivit unui comunicat emis de „Moldova Mare”, acordul prevede o „colaborare strategică” între cele două formațiuni, cu accent pe „apărarea identității naționale, valorilor tradiționale, organizarea de proiecte comune în domeniul educației și culturii, precum și participarea în structuri europene orientare patriotică”.

Ne unim forțele cu acele partide politice din Europa care apără suveranitatea, valorile spirituale și libertatea popoarelor, opunându-se presiunilor externe și curentului ideologic globalist”, a declarat Victoria Furtună în cadrul ceremoniei de semnare desfășurate la Chișinău.

Considerăm că este o responsabilitate morală să susținem forțele politice care au curajul să spună adevărul, să apere valorile tradiționale și să lupte pentru libertatea propriilor țări. Alianța cu Moldova Mare este o alianță cu poporul Republicii Moldova, care merită un viitor independent”, a declarat Vladimir Simeonov.

Memționăm că Partidul „Svoboda” este un partid conservator din Bulgaria. Potrivit informației publicate pe site-ul formațiunii, membrii partidului „pledează pentru apărarea suveranității Bulgariei, fără dependențe de forțe externe, fie ele economice sau politice”.

***

Precizăm că Victoria Furtună este fost procuror anticorupție, care a activat timp de 18 ani în sistem. Aceasta a demisionat cu scandal în martie 2024, acuzând Serviciul de Informații și Securitate că ar fi plasat-o pe lista persoanelor care reprezintă „o amenințare la adresa securității naționale”, după ce ar fi inițiat pe 11 ianuarie 2024 un dosar care ar demonstra că instituții publice ale statului ar fi fabricat și ar fi diseminat informații false împotriva judecătorilor neloiali guvernării. În reacție, SIS a declarat că avizele pe care le întocmește au la bază informații „pertinente și verificate”.

După ce a demisionat, Victoria Furtună a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să acorde interviuri, în care a abordat inclusiv subiecte politice, iar în Chișinău au apărut bannere cu imaginea sa. Toate acestea au culminat cu intrarea sa în alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova din 20 octombrie 2024, în calitate de „candidat independent”.

Scrutinul prezidențial s-a desfășurat pe fundalul unei anchete privind o schemă de corupere electorală, desfășurată de oligarhul fugar Ilan Șor. În ajunul alegerilor, Ziarul de Gardă a publicat o investigației care arată că Victoria Furtună este beneficiară a schemei.

În cadrul scrutinului prezidențial, Victoria Furtună a obținut 4,45% din voturile exprimate.

În pofida faptului că acum conduce un partid care se declară pro-european, de când a ajuns în atenția publică, Victoria Furtună s-a remarca prin declarații împotriva Uniunii Europene. Chiar în urmă cu o zi, pe 17 martie, aceasta a scris pe canalul său de Telegram că ajutorul european de 1,9 miliarde de euro pentru Republica Moldova este „sclavie financiară”.

Totodată, Victoria Furtună susține că Republica Moldova și Federația Rusă ar trebui să-și îmbunătățească relațiile, care au degradat după începerea invaziei ruse pe scară largă asupra Ucrainei.

Pe 6 martie, Furtună a avut o întrevedere cu ambasadorul desemnat al Federației Ruse în Republica Moldova, Oleg Ozerov. Ea a publicat o fotografie făcută în timpul întâlnirii, în care apare alături de Ozerov pe fundalul unui portret al președintelui rus, Vladimir Putin, care a ordonat invadarea țării vecine.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: