În Rusia s-au întețit incendiile în comisariatele militare. Șase cazuri de la începutul invaziei în Ucraina
Full Article 3 minutes read

În Rusia s-au întețit incendiile în comisariatele militare. Șase cazuri de la începutul invaziei în Ucraina

Timp de 70 de zile de la începutul invaziei în Ucraina, în Rusia s-au produs cel puțin șase incendii în comisariatele militare, informează BBC.

Acum două zile, consilierul șefului administrației prezidențiale de la Kiev, Alexei Arestovici, a declarat că, de la începutul războiului, în Rusia s-au produs zeci de incendii în comisariatele militare. BBC nu a reușit să confirme informația, însă a analizat presa locală și canalele de Telegram și a aflat că există cel puțin șase astfel de cazuri. Potrivit jurnaliștilor, este posibil să fi existat mai multe incidente de acest fel, însă ele nu au fost făcute publice.

– În noaptea de 28 februarie, în orașul Luhovițî din regiunea Moscovei, a fost spart geamul unui comisariat, iar înăuntru a fost aruncat un cocktail Molotov. Presa a ascris că la poarta instituției au fost lăsate desene în culorile steagului Ucrainei și mesaje anti-război. A fost reținut un suspect – un localnic de 21 de ani. Peste câteva zile, el a fugit din inspectoratul de poliție, însă ulterior a fost din nou reținut;

– În noaptea de 11 martie, în orașul Berezovsk din regiunea Sverdlovsk, un bărbat a dat foc la intrarea din clădirea comisariatului. Focul a fost stins în scurt timp, iar suspectul a fost reținut. Potrivit presei, acesta s-a dovedit a fi un consultant al unui magazin de aparate electronice, în vârstă de 24 de ani, care le-a spus polițiștilor că a vrut să saboteze campania de înrolare. El a fost acuzat de tentativă de omor;

– În noaptea de 19 martie, în orașul Șuia din regiunea Ivanovsk, prin geamul comisariatului în interior a fost aruncată o soluție inflamabilă. A fost distrusă doar fereastra. Peste câteva ore, a fost reținut un bănuit, care ar fi fost în stare avansată de ebrietate și a încercat să fugă de poliție;

– În noaptea de 18 aprilie, în satul Zubova Poleana din Mordovia, în comisariatul militar au fost aruncate câteva cocktailuri Molotov. Au ars câteva birouri, unde se aflau date despre recruți, computere. A fost inițiat un dosar penal, însă nu au fost anunțate informații despre eventuale persoane reținute;

– În noaptea de 4 mai, în comisariatul din orașul Nijnevartovsk, doi necunoscuți au aruncat opt cocktailuri Molotov peste fereastră. Incendiul a fost stins rapid. Au fost deschise dosare penale pentru huliganism și daune materiale, însă autoritățile nu au anunțat dacă există persoane reținute sau suspecte.

Pentru comparație, pe durata anului precedent, în Rusia a fost anunțat un singur incendiu în clădirea unui comisariat din Moscova și două în clădiri unde erau amplasate în trecut comisariate, iar la momentul izbucnirii focului, acestea nu erau utilizate.

***

În ultima perioadă, presa a scris că în Rusia se pregătește mobilizarea generală. Kremlinul a declarat că informația este falsă.

Din 1 aprilie, în Rusia a început perioada de recrutare anuală. Autoritățile au dat asigurări că noii recruți nu vor fi trimiși în zone unde se desfășoară lupte militare. Anterior, Moscova a recunoscut că au fost trimiși „din greșeală” recruți în Ucraina, însă a dat asigurări că aceștia au fost retrași.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: