nv86.ru

În Rusia s-au întețit incendiile în comisariatele militare. Șase cazuri de la începutul invaziei în Ucraina

Timp de 70 de zile de la începutul invaziei în Ucraina, în Rusia s-au produs cel puțin șase incendii în comisariatele militare, informează BBC.

Acum două zile, consilierul șefului administrației prezidențiale de la Kiev, Alexei Arestovici, a declarat că, de la începutul războiului, în Rusia s-au produs zeci de incendii în comisariatele militare. BBC nu a reușit să confirme informația, însă a analizat presa locală și canalele de Telegram și a aflat că există cel puțin șase astfel de cazuri. Potrivit jurnaliștilor, este posibil să fi existat mai multe incidente de acest fel, însă ele nu au fost făcute publice.

– În noaptea de 28 februarie, în orașul Luhovițî din regiunea Moscovei, a fost spart geamul unui comisariat, iar înăuntru a fost aruncat un cocktail Molotov. Presa a ascris că la poarta instituției au fost lăsate desene în culorile steagului Ucrainei și mesaje anti-război. A fost reținut un suspect – un localnic de 21 de ani. Peste câteva zile, el a fugit din inspectoratul de poliție, însă ulterior a fost din nou reținut;

– În noaptea de 11 martie, în orașul Berezovsk din regiunea Sverdlovsk, un bărbat a dat foc la intrarea din clădirea comisariatului. Focul a fost stins în scurt timp, iar suspectul a fost reținut. Potrivit presei, acesta s-a dovedit a fi un consultant al unui magazin de aparate electronice, în vârstă de 24 de ani, care le-a spus polițiștilor că a vrut să saboteze campania de înrolare. El a fost acuzat de tentativă de omor;

– În noaptea de 19 martie, în orașul Șuia din regiunea Ivanovsk, prin geamul comisariatului în interior a fost aruncată o soluție inflamabilă. A fost distrusă doar fereastra. Peste câteva ore, a fost reținut un bănuit, care ar fi fost în stare avansată de ebrietate și a încercat să fugă de poliție;

– În noaptea de 18 aprilie, în satul Zubova Poleana din Mordovia, în comisariatul militar au fost aruncate câteva cocktailuri Molotov. Au ars câteva birouri, unde se aflau date despre recruți, computere. A fost inițiat un dosar penal, însă nu au fost anunțate informații despre eventuale persoane reținute;

– În noaptea de 4 mai, în comisariatul din orașul Nijnevartovsk, doi necunoscuți au aruncat opt cocktailuri Molotov peste fereastră. Incendiul a fost stins rapid. Au fost deschise dosare penale pentru huliganism și daune materiale, însă autoritățile nu au anunțat dacă există persoane reținute sau suspecte.

Pentru comparație, pe durata anului precedent, în Rusia a fost anunțat un singur incendiu în clădirea unui comisariat din Moscova și două în clădiri unde erau amplasate în trecut comisariate, iar la momentul izbucnirii focului, acestea nu erau utilizate.

***

În ultima perioadă, presa a scris că în Rusia se pregătește mobilizarea generală. Kremlinul a declarat că informația este falsă.

Din 1 aprilie, în Rusia a început perioada de recrutare anuală. Autoritățile au dat asigurări că noii recruți nu vor fi trimiși în zone unde se desfășoară lupte militare. Anterior, Moscova a recunoscut că au fost trimiși „din greșeală” recruți în Ucraina, însă a dat asigurări că aceștia au fost retrași.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

UE a aprobat al 18-lea pachet de sancțiuni contra Rusiei: „Lovim în inima mașinii de război a Kremlinului”

Uniunea Europeană a aprobat vineri, 18 iulie, cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Federației Ruse, care introduce măsuri fără precedent. Printre acestea se numără plafonarea prețului petrolului, interzicerea conductelor Nord Stream și restricții impuse băncilor chineze care ajută Moscova să ocolească sancțiunile.

Potrivit unor surse diplomatice citate de Reuters, plafonul G7 pentru prețul petrolului rusesc va fi coborât la 47,6 dolari pe baril.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von de Leyen, a declarat că prin cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni Uniunea Europeană lovește „în inima mașinii de război a Rusiei”.

Șefa diplomației europene, Kaja Kallas, a transmis pe rețeaua X că „este unul dintre cele mai puternice pachete de sancțiuni de până acum”.

„Reducem și mai mult bugetul de război al Kremlinului, urmărind încă 105 nave ale flotei fantomă și pe cei care le susțin și limitând accesul băncilor rusești la finanțare. Conductele Nord Stream vor fi interzise. Va fi un plafon mai mic pentru prețul petrolului. Exercităm o presiune mai mare asupra industriei militare rusești, asupra băncilor chineze care facilitează eludarea sancțiunilor și blocăm exporturile tehnologiei utilizate în drone. Pentru prima dată, includem în lista sancțiunilor un registru de pavilioane și cea mai mare rafinărie Rosneft din India. Sancțiunile noastre îi vizează și pe cei care îndoctrinează copiii ucraineni. Vom continua să îi creștem costurile, astfel încât oprirea agresiunii să devină singura cale de urmat pentru Moscova”, a adăugat Kallas.

Cu o zi înainte, premierul Slovaciei, Robert Fico, a declarat că Bratislava nu va mai bloca adoptarea noului pachet de sancțiuni ale UE împotriva Federației Ruse. Potrivit acestuia, decizia Slovaciei a fost influențată de negocierile purtate cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, privind garanțiile legate de livrările de gaze.

Anterior, Slovacia s-a opus impunerii noilor sancțiuni din cauza unei propuneri a Comisiei Europene de a interzice complet importul de gaze rusești începând cu anul 2028. Autoritățile slovace au considerat că o astfel de măsură ar putea duce la un deficit de gaze, la creșterea prețurilor și a taxelor de tranzit, precum și la eventuale procese din partea companiei ruse Gazprom.

Amintim că luna trecută, Comisia Europeană a propus cel de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei pentru invazia Ucrainei din 2022, care vizează veniturile energetice, băncile și industria militară a Moscovei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: