Indemnizație de 307 mii de lei pentru fostul președinte al Curții de Apel Chișinău Vladislav Clima
Full Article 3 minutes read

Indemnizație de 307 mii de lei pentru fostul președinte al Curții de Apel Chișinău Vladislav Clima

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va solicita Ministerului Finanțelor să transfere 307,3 mii în conturile Curții de Apel Chișinău. Banii urmează a fi utilizați pentru indemnizația de concediere a fostului președinte al instituției, Vladislav Clima.

În cadrul ședinței din 15 aprilie, CSM a examinat solicitarea președintelui interimar al Curții de Apel Chișinău Anatol Minciună și al președintelui interimar al Curții de Apel Cahul Galina Vavrin. Minciună a solicitat alocarea Curții de Apel Chișinău unor mijloace financiare suplimentare, pentru a plăti indemnizația de concediere a ex-judecătorului Clima, iar Vavrin – a ex-judecătorului Tudor Berdilă.

Membrii CSM au susținut în unanimitate propunerea. Șeful interimar al CSM Dorel Musteață a declarat că va solicita Ministerului Finanțelor suma de 307,3 mii lei pentru indemnizația lui Clima și 268,3 mii de lei pentru indemnizația lui Berdilă.

Cine este Vladislav Clima?

Vladislav Clima a fost numit la conducerea Curții de Apel Chișinău pe data de 2 septembrie 2020, prin decretul semnat de Igor Dodon. El este judecător din 2006. În 2017 a început să lucreze la Curtea de Apel Chișinău. Pe 21 iunie 2018, Clima a decis menținerea deciziei primei instanțe privind anularea alegerilor primarului municipiului Chișinău, scrutin câștigat de Andrei Năstase. În toamna lui 2019, în componența altui colegiu, Clima a recunoscut mandatul de primar al liderului Platformei DA. Înainte de asta, CEDO a acceptat plângerea lui Năstase și a solicitat autorităților din Chișinău mai multe lămuriri în privința acestui dosar.

Pe 28 mai, șefa statului, Maia Sandu, a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Aceasta și-a argumentat decizia prin faptul că Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a încălcat procedurile legale atunci când a propus candidatura magistratului.

În data de 31 decembrie 2021, judecătorul Vladislav Clima a fost repus în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Aceasta după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a anulat decretul emis de președinta țării Maia Sandu. Hotărârea a fost luată de către judecătorul Alexei Paniș și publicată pe 31 decembrie 2021.

Pe 10 ianuarie 2022, Clima a revenit la șefia Curții de Apel Chișinău. Pe 18 martie 2022, președintele CSM Dorel Musteață a anunțat că Vladislav Clima a depus cerere de demisie.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: