„Independența justiției este o condiție obligatorie”. Judecătorii, nemulțumiți de modificările la legea cu privire la Procuratură
Full Article 3 minutes read

„Independența justiției este o condiție obligatorie”. Judecătorii, nemulțumiți de modificările la legea cu privire la Procuratură

Reprezentanții Asociației Judecătorilor din Republica Moldova consideră că modificările la proiectul de Lege privind organizarea judecătorească și Legea cu privire la Procuratură generează „dispoziții retrogradate și periculoase”. Ei spun că, proiectul de lege încalcă principiul „imixtiunii puterii executive în activitatea puterii judecătorești”, prevăzută de Constituția Republicii Moldova. 

Astfel, Asociația Judecătorilor propune modificarea alin. (2) al art. 232 din Legea nr. 514/1995 prin completarea cu textul „În cazul imposibilității convocării Adunării Generale a Judecătorilor de către Consiliul Superior al Magistraturii pe motiv de expirare a mandatului membrilor săi, lipsei de cvorum sau în cazul declarării stării de urgență, în condițiile Legii nr. 212 din 24.06.2004 privind regimul strării de urgență, de asediu și de război, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către președintele sau președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii. În cazul vacanței acestora, Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă și se deschide de către ministrul justiției”.

De asemenea, se propune completarea art. 232 cu alin. (41) din Legea nr. 514/1995 cu următorul cuprins ”Dacă Adunarea Generală a Judecătorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum, adunarea generală repetată poate fi convocată în cel mult două săptămâni de la data convocării primei și aceasta este deliberativă dacă la ședință participă mai mult de 1/3 din judecătorii în execițiu”.

În acest context, Asociația Judecătorilor salută vizita comisarului european pentru justiție, domnul Didier Reynders în Republica Moldova, precum și poziția sa ferm exprimată autorităților noastre față de principiile statului de drep, impunîndu-se rolul acestora drept piloni fundamentali nu doar pentru democrațiile solide, dar și pentru orice inițiativă de reformă. Iar independența justiției este una din condițiile obligatorii pentru existența statului de drept.

„Dumnealui a reiterat obligația autorităților de a implementa și respecta toate recomandările Comisiei de la Veneția. Și aici amintim că una din recomandările Comisie de la Veneția, care a fost transpusă deja în actele normative se referă la excluderea Ministrului Justiției din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. Nu este de înțeles cum se pliază această recomandare cu intenția actuală de ai oferi Ministrului Justiției, reprentantul puterii executive, dreptul de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor, organ care asigură realizarea în practică a principiului autoadministrării judecătorești”, se arată în declarația Asociației.

Ei spun că „Constituţia Republicii Moldova exclude apriori orice imixtiune a puterii executive în activitatea puterii judecătorești, dar acest principiu fundamental al statului de drept este încălcat în mod vădit și arbitrar prin proiectul de lege specificat”.

„Independenţa instanţelor judecătoreşti reprezintă independenţa organizaţională şi funcţională a acestora, care este realizată prin autoadministrare judecătorească, fiind dreptul instanţelor judecătoreşti şi a judecătorilor de a soluţiona problemele funcţionării sistemului judecătoresc în mod autonom, fără implicarea puterii executive”, comunică judecătorii.

Asociația Judecătorilor spune că va susține în continuare toate eforturile de implementare a unei reforme eficiente, care se realizează printr-o o viziune clară și cu măsuri legale.

„Evitarea sau chiar soluționarea blocajelor în justiție poate fi realizată doar prin consens, părțile angajîndu-se în dialog în strictă conformitate cu principiul separării și colaborării puterilor în stat. Livrarea unor rezultate și soluții rapide, care vor funcționa pe termen scurt, nu vor asigura scopul scontat al tuturor eforturilor, adică realizarea unei reforme „reale”!”, au punctat ei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: