Întâlnire istorică la Kiev. Ursula von der Leyen, Charles Michel și 15 comisari participă la un summit UE – Ucraina
Full Article 3 minutes read

Întâlnire istorică la Kiev. Ursula von der Leyen, Charles Michel și 15 comisari participă la un summit UE – Ucraina

Discuțiile de vineri dintre liderii Uniunii Europene și președintele Volodimir Zelenski se vor concentra pe drumul Ucrainei spre aderarea la Uniunea Europeană și un nou pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, al zecelea de la declanșarea invaziei, relatează Libertatea.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și 15 comisari europeni s-au deplasat în capitala Ucrainei pentru ceea ce au descris ca fiind o reuniune la nivel înalt. Von der Leyen se află la a patra vizită la Kiev de la invazia Rusiei.

Liderii UE vor încerca să potolească așteptările Ucrainei privind o cale rapidă de aderare, evitând, în același timp, declarațiile publice negative care ar putea slăbi moralul și ar putea afecta eforturile lui Zelenski de a proiecta un viitor european pentru ucraineni. Statele din vestul Europei sunt îngrijorate de faptul că așteptările Kievului cu privire la discuțiile rapide de aderare sunt nerealiste.

Președintele ucrainean a cerut joi mai multe sancțiuni împotriva Rusiei, dar noul pachet sancțiuni pe care UE vrea să-l adopte pe 24 februarie, când se împlinește un an de la declanșarea invaziei, nu întrunește toate cerințele guvernului de la Kiev.

„Vedem astăzi că ritmul sancțiunilor în Europa a încetinit puțin. Statul terorist crește în schimb ritmul de adaptare la sancțiuni. Ar trebui rezolvat. Credem că o putem face împreună”, a declarat Zelenski într-o conferință de presă comună susținută joi alături de Ursula von der Leyen.

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a transmis vineri, în replică la afirmațiile președintelui ucrainean, că „Europa de Vest, aflată în recesiune, și-a pierdut de mult obiceiul de a supraviețui, se scufundă, cu Ucraina legată de picioare”.

UE s-a angajat să dubleze un program de ajutor militar pentru Ucraina prin antrenarea a 15.000 de soldați, ca parte a unei serii de anunțuri menite să arate că „va sprijini Ucraina pe termen lung”. Von der Leyen a reiterat, de asemenea, că UE va limita prețul produselor petroliere rusești, ca parte a unui plan mai larg a G7 de a restricționa veniturile din petrol obținute de Moscova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: