„Înțelegem foarte bine ce înseamnă tarif de 29 de lei”. Moldovagaz nu exclude prețuri mai mici la gaz
Full Article 2 minutes read

„Înțelegem foarte bine ce înseamnă tarif de 29 de lei”. Moldovagaz nu exclude prețuri mai mici la gaz

Președintele Consiliului de administrație al Moldovagaz Vadim Ceban nu exclude că în această iarnă ar putea exista premise de scădere a tarifelor la gazele naturale. Oficialul de la Moldovagaz spune că înțelege „foarte bine ce înseamnă tarif de 29 de lei”. 

În cadrul emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV, Ceban a menționat că își dorește „să fie tarife adecvate”.

„Nu ne ținem de tariful care este la moment. Dacă va fi posibilitatea să fie anumite ajustări la tarife, evident este regulatorului care decide – ANRE. Noi, în primul rând, vom prezenta toate calculele, cu luarea în considerarea inclusiv a intereselor companiei și intereselor consumatorilor. Noi înțelegem foarte bine ce înseamnă tarif de 29 de lei”, a spus el.

Ceban a precizat că „este componenta despre aceste devieri tarifare care au fost acumulate pe parcursul acestui an”.

„Noi trebuie să le recuperăm, de aceea și tarifele sunt mari. Eu nu exclud că vor fi premise, chiar iarna aceasta, ca să fie ajustări. Noi nu ținem la tarifele mari. Înțelegem că aceste prețuri sunt mari, dar sunt mari în baza unor anumite decizii”, a adăugat el.

Șeful de la Moldovagaz a mai spus și cât mai avem de acoperit devierile tarifare.

„Dacă se va menține trendul de scădere a prețului, evident că în decembrie tot este acest trend, atunci noi avem toate șansele ca în câteva luni de iarnă să le acoperim pe cele care sunt acumulate în perioada anului 2022. Depinde de următorii factori: care vor fi volumele de livrare a gazelor naturale, de cursul valutar, inflație și alte costuri”, a conchis Vadim Ceban.

În prezent, tariful la gazele naturale este de 29,27 lei pentru un metru cub, cu TVA inclus.

Amintim că Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat pe 12 octombrie, Sistemul Informațional „Vulnerabilitate energetică” – platforma online care permite înregistrarea și prelucrarea solicitărilor pentru compensarea cheltuielilor populației la consumul de energie: compensatii.gov.md.

Pe 17 noiembrie, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că Guvernul va aloca cinci miliarde de lei pentru a oferi compensații la facturi în perioada rece a anului. Ministrul Muncii și Protecției Sociale Marcel Spatari a explicat cum vor fi distribuite compensațiile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: