„Intrăm în dialog cu cetățenii într-un nou statut”. Irina Vlah, înregistrată la alegerile prezidențiale
Full Article 2 minutes read

„Intrăm în dialog cu cetățenii într-un nou statut”. Irina Vlah, înregistrată la alegerile prezidențiale

Ex-bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a fost înregistrată, pe 21 septembrie, în calitate de candidat la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de către aceasta pe rețelele sale de socializare. 

Irina Vlah a declarat că Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis să o înregistreze în calitate de candidat la alegerile prezidențiale. Totodată, a fost înregistrat simbolul electoral al concurentei, care va fi imprimat în buletinele de vot – o inimă.

Începând de astăzi, intrăm în dialog cu cetățenii într-un nou statut. Vom transmite fiecărui alegător principalele obiective ale echipei Vlah – pacea și prosperitatea pentru Moldova”, a menționat fosta guvernatoare.

Irina Vlah și-a început cariera politică în Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). Aceasta a reprezentat formațiunea în Parlament din 2005 până în 2014. În anul 2014, Vlah a părăsit fracțiunea comuniștilor, acuzând-o de colaborare cu alianțele pro-europene de atunci, iar în 2015 a ieșit inclusiv din PCRM.

Vlah a concurat pentru prima dată la alegerile pentru funcția de bașcan al Găgăuziei în 2015, în calitate de candidat independent, susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM). Vlah a câștigat scrutinul respectiv, dar și pe următorul, conducânt astfel autonomia găgăuză până în 2023.

După încheierea celui de-al doilea mandat de guvernatoare, a declarat în repetate rânduri că nu va ieși din politică, a devenit activă pe rețelele de socializare, a început să scrie și să vorbească în limba română, și-a scris o autobiografie și a fondat „Platforma Moldova”. Atunci, mulți experți au început să vorbească despre ambițiile prezidențiale ale Irinei Vlah. În iulie 2024, aceasta și-a anunțat oficial intenția de a candida la alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Alegeri prezidențiale

Precizăm că, până acum, CEC a înregistrat șase candidați la alegerile prezidențiale:

– Alexandr Stoianoglo (PSRM);
– Maia Sandu (PAS);
– Renato Usatîi („Partidul Nostru”);
– Vasile Tarlev (Partidul „Viitorul Moldovei”);
– Ion Chicu (PDCM);
– Irina Vlah (candidat independent).

Pe 20 septembrie, a fost dat startul campaniei electorale pentru scrutinul prezidențial.

Alegerile pentru funcția de președinte al Republicii Moldova vor avea loc în data de 20 octombrie. Concomitent se va desfășura referendumul constituțional cu privire la aderarea la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: