Întrebări fără răspuns despre Șor, război și aderare la UE. De ce vizita Evgheniei Guțul la Bruxelles este o mare abureală
Full Article 6 minutes read

Întrebări fără răspuns despre Șor, război și aderare la UE. De ce vizita Evgheniei Guțul la Bruxelles este o mare abureală

Bașcanul Găgăuziei Evghenia Guțul a efectuat o vizită la Bruxelles. Deplasarea nu a fost anunțată în prealabil de către Executivul de la Comrat. Ulterior, s-a dovedit că nu a fost vorba despre o vizită oficială, ci despre o conferință de presă cu întrebări comode de la „jurnaliști” ai căror identitate nu a fost făcută publică nici măcar de Guțul. Într-un comunicat scurt publicat pe 19 decembrie pe canalul de Telegram al guvernatoarei Găgăuziei se menționează despre călătoria în capitala Belgiei, fără niciun detaliu despre scopul vizitei, persoanele cu care s-a întâlnit sau de la cine a venit invitația. Corespondentul Jurnal TV Dumitru Garcaliuc a mers la Bruxelles pe urmele Evgheniei Guțul și a participat la conferința de presă. Guvernatoarea a refuzat însă să răspundă la întrebările despre Ilan Șor sau războiul pornit de Rusia în Ucraina și a dat o replică evazivă în ceea ce privește aderarea Moldovei la UE.

Primele informații despre faptul că Guțul a plecat la Bruxelles au apărut pe 18 decembrie. Portalul Deschide.md a scris, cu trimitere la propriile surse, că bașcanul a plecat în capitala Belgiei însoțită de o delegație, la invitația „Centrului pentru Studiul Democrației Europene”. NM nu a reușit să găsească informații despre această organizație. În schimb, în imaginile publicate ulterior de Guțul se vede că discuția cu presa a avut loc la Press Club Bruxelles Europe. Potrivit site-ului oficial, Press Club Bruxelles Europe este un spațiu privat pentru organizarea conferințelor de presă. Totuși, platforma nu a publicat nici imagini, nici informații despre conferința de presă organizată de bașcanul găgăuz.

Întrebări fără răspuns despre Șor, război și aderare la UE. De ce vizita Evgheniei Guțul la Bruxelles este o mare abureală

pressclub.be

Bașcanul nu a oferit detalii despre vizita sa decât pe 19 decembrie. Aceasta a publicat 5 fotografii, în care este însoțită de către consilierul pentru relațiile cu autoritățile publice, Iurie Cuznețov. În unele fotografii, Guțul discută cu persoane ale cărui nume nu a fost indicat în comunicat. Un detaliu neobișnuit – comunicatul de pe canalul de Telegram al Evgheniei Guțul despre vizita la Bruxelles este scris în rusă, cum se întâmplă de obicei, dar și în engleză, deși este adresat locuitorilor Găgăuziei.

Evghenia Guțul: „Stimați locuitori ai Găgăuziei! Tocmai am încheiat o întâlnire cu jurnaliști și experți, la Bruxelles. Am avut un dialog deschis, în cadrul căruia am vorbit despre poporul găgăuz și despre contradicțiile care s-au acumulat între autoritățile centrale și cele din autonomie.

Sunt sigură că atragerea atenției comunității internaționale asupra problemelor de funcționare a Autonomiei Găgăuze va contribui la protejarea statutului nostru juridic special și a competențelor noastre.

Le mulțumesc jurnaliștilor și experților care au participat la întâlnire pentru interesul sincer față de Republica Moldova și poporul găgăuz!”

 

Întrebări fără răspuns despre Șor, război și aderare la UE. De ce vizita Evgheniei Guțul la Bruxelles este o mare abureală

t.me/evgheniagutul

Întrebări fără răspuns despre Șor, război și aderare la UE. De ce vizita Evgheniei Guțul la Bruxelles este o mare abureală

t.me/evgheniagutul

În seara de 20 decembrie, JurnalTV a publicat o știre despre vizita externă a bașcanei. Reporterul postului TV a participat la conferința de presă.

Evghenia Guțul:Am venit la Bruxelles pentru că vrem să arătăm comunității internaționale un alt punct de vedere. Pentru că reprezentanții UE la Chișinău susțin autoritățile actuale, iar pe noi nu vor să ne audă. (…) Timp de 30 de ani, autoritățile centrale restrâng drepturile și libertățile poporului găgăuz. Aceste procese au crescut în intensitate odată cu venirea la putere a președintei Maia Sandu și a partidului de guvernare PAS”.

Bașcana nu a fost însă deschisă pentru întrebările incomode.

Nu mi se pare potrivit să vă răspund acum la întrebări despre liderul partidului din partea căruia am candidat. Astăzi reprezint Găgăuzia”, a răspuns Guțul.

Evghenia Guțul nu a fost deschisă nici la întrebările despre războiul din țara vecină și nici despre integrarea europeană a Moldovei.

Reporter:  – Pentru că ați venit la Bruxelles ca să comunicați comunității europene despre faptul că autoritățile moldovenești v-ar redresa, înseamnă asta că acum împărtășiți poziția UE despre faptul că Rusia este un stat-agresor?

Guțul: – Știți, fiecare are părerea sa despre acest subiect. Nu aș vrea să intru astăzi în detalii, să discut asta pe această platformă.

Reporter: – Ce părere aveți despre decizia privind începerea negocierilor privind aderarea Moldovei la UE?

Guțul: – Trebuie să rămână o țară neutră.

Reporter: – Adică în afara UE?

Guțul: – Neutră! Trebuie să fim o țară neutră, să prietenie cu toții sau să desfășurăm un referendum și să aflăm părerea tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Cine este Evghenia Guțul?

Evghenia Guțul a fost necunoscută publicului larg până la desfășurarea alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Neașteptat, ea a devenit candidata ex-Partidului „ȘOR”, declarat neconstituțional și a avut parte de o susținere puternică din partea lui Ilan Șor, fost primar de Orhei și deputat, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „furtul miliardului”, stabilit în Israel după anul 2019, când Partidul Democrat a pierdut puterea în Republica Moldova.

De profesie juristă, a muncit în anii 2012-2015 ca telefonistă și operatoare la câteva companii din domeniul telecomunicaţiilor, apoi ca reprezentant comercial la alte două companii, iar în vara anului 2016 a fost timp de o lună şi ceva arhivar la Întreprinderea de stat „Cadastru”. Din 2018, începe munca la Partidul ȘOR în calitate de referentă și secretară, funcţii deţinute până în martie 2022. La alegerile parlamentare din iulie 2021, a candidat pe locul 63 în lista Partidului ȘOR și nu a acces în Legislativ, conform profilului realizat de RISE Moldova.

Guțul a devenit bașcan după ce, pe 14 mai 2023, a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Candidata ex-Partidului „ȘOR” s-a confruntat în turul doi cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. Guțul a acumulat cele mai multe voturi. Pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din Găgăuzia. În același timp, oamenii legii au inițiat recent un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din Găgăuzia de către ex-Partidul „ȘOR” în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanți din cadrul formațiunii sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan.

Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatorul UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova.

De la învestirea sa în funcția de bașcan, Guțul nu a susținut nicio conferință de presă la care să răspundă la întrebările jurnaliștilor. Totodată, ea nu a devenit oficial membră a Cabinetului de miniștri, întrucât șefa statului Maia Sandu a refuzat să semneze decretul.  În noiembrie 2023, Sandu a declarat că atâta timp cât Guțul „lucrează pentru o grupare criminală”, nu are cum să semneze decretul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: