Guțul poate să-și ia gândul de la calitatea de membru al Guvernului, atâta timp cât lucrează cu Șor? Maia Sandu: „Dacă va rupe legătura…”
Full Article 2 minutes read

Guțul poate să-și ia gândul de la calitatea de membru al Guvernului, atâta timp cât lucrează cu Șor? Maia Sandu: „Dacă va rupe legătura…”

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, susține că bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, nu poate fi numită în funcția de membru al Guvernului central, atâta timp cât face parte din echipa fugarului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”. Declarația a fost făcută de șefa statului luni, 13 noiembrie, în cadrul emisiunii „La 360 de grade”, de la Radio Moldova.

Întrebată când și dacă va semna decretul de numire a Evgheniei Guțul în funcția de membru al Cabinetului de miniștri de la Chișinău, președinta țării a declarat că, atâta timp cât Guțul „lucrează pentru o grupare criminală”, nu are cum să semneze decretul.

„Dacă va reprezenta interesul cetățenilor, dacă va rupe legătura cu gruparea criminală, atunci va fi altceva. Acum avem dovezi și probe că este ghidată de Șor și este membră a unei grupări criminale. Cineva care face parte dintr-o grupare criminală nu poate face parte din Guvernul Republicii Moldova. (…) Guvernul nu poate să cuprindă oameni care lucrează pentru o grupare criminală”, a declarat președinta țării.

Amintim că Evghenia Guțul a fost învestită oficial în funcție pe data de 19 iulie, în cadrul unei ceremonii somptuoase la care au participat, inclusiv, vedete din Turcia. Alături de noul bașcan nu au fost însă, nici ex-guvernatoarea UTA Găgăuzia Irina Vlah, nici conducerea de vârf a Republicii Moldova. Deși de la învestire au trecut aproape 4 luni, președinta Maia Sandu, care trebuie să o numească pe Guțul în funcția de membru al Executivului prin decret prezidențial, așa și nu a semnat actul.

Anterior, președinta Maia Sandu a declarat că nu se grăbește să o desemneze pe Evghenia Guțul în Guvern, în condițiile în care ar exista mai multe „suspiciuni în raport cu această persoană”. „Legea nu oferă un termen-limită, deci nu văd cum o încalc”, a declarat anterior Maia Sandu. La rândul său, Guțul a declarat în repetate rânduri că va lupta pentru calitatea de membru al Guvernului și a făcut apel la autoritățile centrale ale Republicii Moldova să o accepte în echipa guvernamentală.

Conform regulamentului, guvernatorul Găgăuziei este membru din oficiu al Cabinetului de miniștri, numit prin decret de președintele țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: