Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” va fi reorganizată. APP: „Veniturile pentru 2021 sunt mai mici decât cheltuielile”
Full Article 2 minutes read

Întreprinderea de stat „Poșta Moldovei” va fi reorganizată. APP: „Veniturile pentru 2021 sunt mai mici decât cheltuielile”

Întreprinderea de stat Poșta Moldovei ar putea fi reorganizată în societate pe acțiuni. În consecință, se va schimba nu doar denumirea și forma de organizare, dar va fi lărgit și spectrul de servicii prestate. În acest sens, un proiect de hotărâre de guvern, elaborat de Agenția Proprietății Publice (APP) este supus consultărilor publice.

Potrivit APP, întreprinderile de stat au pârghii limitate din cauza cadrului legal rigid, spre deosebire de societățile pe acțiuni. De exemplu, ÎS Poșta Moldovei are un plan de modernizare și digitalizare convenit cu Banca Europeană de Investiții, spune administratorul interimar al întreprinderii Roman Cojuhari. La fel, Poșta Moldovei intenționează să presteze servicii financiare din domeniul nebancar, în ambele cazuri forma de organizare întreprindere de stat nu permite acest lucru.

Atât Banca Națională vede un impediment, cât și finanțatorii externi se uită sceptic la noi fiind întreprindere de stat”, afirmă Roman Cojuhari.

Tendințele din ultimii ani arată că întreprinderea de stat Poșta Moldovei pierde teren nu doar în ceea ce privește serviciile de trimiteri și curierat, dar și din beneficiarii plăților sociale, la moment deservind aproximativ jumătate din numărul total de beneficiari.

Veniturile pentru 2021 sunt mai mici decât cheltuielile operaționale, mai precizează APP.

Planul convenit cu BEI prevede automatizarea liniei de sortare a coletelor, modernizarea parcului auto cu dezvoltarea curieratului rapid, digitalizarea a cât mai multor servicii prestate, inclusiv punerea în practică a oficiilor poștale mobile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: