„Investigații financiare”. Ce spune PCCOCS despre presupusele percheziții la domiciliul lui Rizea?
Full Article 3 minutes read

„Investigații financiare”. Ce spune PCCOCS despre presupusele percheziții la domiciliul lui Rizea?

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) confirmă că, miercuri, 28 iunie 2023, au avut loc percheziții. Procurorii au evitat să dea detalii despre dosar și nu au confirmat, dar nici infirmat că acestea au avut loc la domiciliul ex-deputatului român condamnat pentru corupție și recent declarat indezirabil în Republica Moldova pentru 15 ani.

În seara de 28 iunie, fostul director al companiei de stat MoldAtsa, Sorin Stati a publicat mai multe fotografii despre care susține că au fost făcute la fostul domiciliu, din Chișinău, al ex-deputatului român condamnat pentru corupție, Cristian Rizea. Potrivit sursei, oamenii legii au desfășurat percheziții. Informația a fost preluată de mai multe surse mass-media. NM a încercat să obțină un comentariu de la oamenii legii, însă aceștia nu au comentat informația.

În dimineața de 29 iunie, PCCOCS a confirmat pentru NM că perchezițiile de miercuri, 28 iunie 2023, au fost desfășurate în cadrul unui dosar penal aflat în exercitarea directă a procurorilor PCCOCS. Mai mult, procurorii au precizat că măsurile speciale au avut loc cu participarea ofițerilor Centrului Național Anticorupție (CNA) și a Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracţionale (ARBI). Aceștia nu au confirmat, nici infirmat că persoana vizată în investigație este Rizea.

„Aceste acțiuni procesual-penale au fost desfășurate de comun cu ofițerii ARBI a CNA, în scopul investigațiilor financiar-paralele. Rezultatele obținute și amănunte din cadrul dosarului vizat urmează să le comunicăm într-un alt stadiu al investigațiilor, în măsura în care informația difuzată nu ar fi de natură să împiedice desfășurarea acestora, cu asigurarea drepturilor părților implicate”, se arată în răspunsul pentru NM.

***

Amintim că, în luna mai, ARBI a emis ordin de înghețare pe un imobil, situat într-o zonă rezidențială din municipiul Chișinău și un automobil de lux, în valoare de 9 755 000 de lei. Potrivit surselor NM, este vorba despre mașina ex-deputatului român Cristian Rizea, extrădat recent în țara de origine. Potrivit ARBI, ordinul de înghețare asupra asupra bunurilor a fost aplicat într-un dosar de spălare de bani gestiunea PCCOCS.

Ex-deputatul român a fost extrădat din Republica Moldova în România, în seara zilei de 27 aprilie 2023. Acesta a fost declarat persoană indizerabilă pe teritoriul Republicii Moldova pe un termen de 15 ani. Pe 28 aprilie, presa din România a scris că Rizea a fost încarcerat în Penitenciarul din Vaslui.

Cine este Cristian Rizea?

Fostul deputat român Cristian Rizea s-a refugiat la Chişinău în 2017, cu o lună înainte de a fi condamnat în prima instanţă în România la 4 ani şi 8 luni de închisoare pentru acţiuni de corupţie.

Rizea a devenit cunoscut publicului larg din Republica Moldova la sfârşitul primăverii anului 2021, când s-a lansat în politică cu formaţiunea NOI. Ulterior, el a început să înregistreze video şi să distribuie pe reţelele de socializare aşa zisele „dezvăluri”, în urma cărora a fost denunţat de mai multe ori pentru defăimare.

Rizea a fost lipsit, la finele anului 2021, de dreptul de a avea statut de refugiat pe teritoriul Republicii Moldova. Decizia a fost luată de Curtea de Apel Chişinău, care a mai respins şi solicitarea lui Rizea privind suspendarea decretului prezidenţial din 2020 prin care i-a fost retrasă cetăţenia Republicii Moldova.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: