Iranul a anunțat că refuză să respecte principalele prevederi ale „acordului nuclear”
Full Article 1 minutes read

Iranul a anunțat că refuză să respecte principalele prevederi ale „acordului nuclear”

Autoritățile din Iran a anunţat, duminică seară, în contextul crizei cu Statele Unite, că nu vor mai respecta limitele privind purificarea uraniului stabilite prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri, informează agenţia Reuters, ieri, 5 ianuarie.

Administraţia de la Teheran a decis să nu mai respecte limitele referitoare la numărul de centrifuge, astfel că nu vor mai exista limite privind capacitatea de îmbogăţire a uraniului. Purificarea uraniului se va face în funcţie de necesităţile tehnice, a transmis Agenţia Iraniană pentru Energie Atomică.

Totuși, conducerea de la Teheran a anunțat că va continua cooperarea cu Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA). Administraţia iraniană afirmă că va reveni la respectarea prevederilor Acordului nuclear din 2015 dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

Așa-numitul „acord nuclear” cu Iranul a fost semnat în 2015, între Iran, pe de o parte, și „grupul celor 6” ((Statele Unite, Germania, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi China). Acesta prevede restricționarea programului nuclear al Iranului, în schimbul anulării sancțiunilor față de Teheran. În mai 2018, președintele Donald Trump a anunțat că SUA se retrage din înțelegerea încheiată cu Iranul.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: