Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi – deputații care ar putea rămâne fără imunitate parlamentară
Full Article 3 minutes read

Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi – deputații care ar putea rămâne fără imunitate parlamentară

Președintele Parlamentului Igor Grosu a confirmat informația Procuraturii Anticorupție, precum că mai mulți deputați ar putea rămâne fără imunitate parlamentară. Grosu a anunțat că în adresa Parlamentului au parvenit pe 21 septembrie mai multe cereri din partea procurorilor prin care se solicită ridicarea imunității parlamentare a deputaților Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi. 

Prima cerere este cu privire la încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Irina Lozovan. Astfel, Grosu a anunțat că se solicită: ridicarea imunității parlamentare și încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii cauzei penale în instanță de judecată penală în privința deputatei, pe faptul săvârșirii infracțiunii privind „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat”.

Irina Lozovan este deputata care a părăsit PSRM și a aderat la Partidul neparlamentar „Renaștere”, apropiat lui Ilan Șor. 

În următoarea cerere, care la fel este cu privire la încuviințarea ridicării imunității parlamentare a deputatei Irina Lozovan, s-a solicitat: ridicarea imunității parlamentare a deputatei și încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea reținerii, arestării, percheziției și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală în privința deputatei pe faptul săvârșirii infracțiunii „spălarea banilor săvârșită de un grup criminal organizat în proporții deosebit de mari”.

Următoarea cerere privind încuviințarea ridicării imunității parlamentare a fost în privința deputatului Alexandr Nesterovschi. Procurorii au solicitat: ridicarea imunității parlamentare și încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea percheziționării, reținerii, arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală pe faptul săvârșirii infracțiunii „corupere pasivă, pretinderea, acceptarea și primirea personal sau prin mijlocitor de către o persoană cu funcție de demnitate publică de bunuri ce nu i se cuvin pentru sine și pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale”.

Alexandr Nesterovschi, la fel ca Irina Lozovan, a părăsit PSRM și a aderat la Partidul neparlamentar „Renaștere”, apropiat de Ilan Șor.

Următoarea cerere a fost cu privire la încuviințarea ridicării imunității parlamentare la fel în privința deputatului Alexandr Nesterovschi și s-a solicitat: ridicarea imunității parlamentare și încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea percheziționării, reținerii, arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală pe faptul săvârșirii infracțiunii „acceptarea cu bună știință a finanțării partidului politic din partea unui grup criminal organizat”.

În ultima cerere cu privire la încuviințarea ridicării imunității parlamentare, la fel în privința deputatului Alexandr Nesterovschi, s-a solicitat: ridicarea imunității parlamentare și încuviințarea ridicării imunității parlamentare în vederea percheziționării, reținerii, arestării și trimiterii cauzei penale în instanța de judecată penală pe faptul săvârșirii infracțiunii „finanțarea ilegală a partidelor politice, a grupurilor de inițiativă, a concurenților electorali sau a participanților la referendum în modalitatea normativă, pregătirea finanțării partidelor politice din surse interzise de lege, săvârșită în proporții mari”.

Cele 5 cereri depuse de Procuratură, în care sunt vizați Lozovan și Nestervoschi, vor fi examinate în cadrul Comisiei juridice a Parlamentului care se va întruni în ședință la ora 13:00.

Menționăm că înaintea ședinței Parlamentului, Procuratura Anticorupție a confirmat pentru NM că au fost înregistrate mai multe cereri de ridicare a imunității parlamentare și că va reveni cu detalii după încheierea ședinței Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: