„Jos, Maia Sandu” vs „Sus, Maia Sandu”: protest și contra-protest la CEC, față de votul prin corespondență
Full Article 4 minutes read

„Jos, Maia Sandu” vs „Sus, Maia Sandu”: protest și contra-protest la CEC, față de votul prin corespondență

Protest și contra-protest astăzi, 20 martie, în fața sediului Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Chișinău. În timp ce socialiștii și comuniștii și-au manifestat dezacordul față de inițiativa guvernării de a organiza votul prin corespondență pentru moldovenii din SUA și Canada la alegerile din toamnă, cerând demisia președintei Maia Sandu și a guvernării PAS in corpore, activista Maria Olar a huiduit mulțimea, acuzând-o că ar fi fost plătită de oligarhul fugar Ilan Șor, pentru a ieși în stradă.   

Vicepreședintele Parlamentului Vlad Batrîncea, tot el președintele fracțiunii parlamentare a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, a declarat că cei care au venit la protest sunt „categoric împotriva încercării de falsificare a alegerilor”.

„Asta înțelegem noi din dorința PAS de a introduce votul prin poștă doar pentru SUA și Canada. Considerăm că este vorba de o discriminare în raport cu ceilalți alegători ai Republicii Moldova, deoarece legea prevede clar că toți cetățenii, toți alegătorii sunt egali în fața legii și trebuie create condiții egale pentru toți”, a spus Bătrîncea.

„Guvernarea înțelege că oamenii nu au încredere în ea, iar singura modalitate de a obține voturi în plus sunt manipulările și minciunile pe care autoritățile încearcă să le introducă în Codul Electoral. Nu întâmplător ne aflăm astăzi în fața clădirii CEC. Cei care slujesc aici sunt complici în încercarea de a fura voturile cetățenilor. Acest lucru este inacceptabil. CEC trebuie să protejeze dreptul cetățenilor la vot”, crede deputata comunistă Diana Caraman.

În timp ce comuniștii și socialiștii protestau în fața CEC, cerând demisia președintei Maia Sandu și a guvernării PAS in corpore, activista Maria Olar a organizat un contra-protest. Ea a fluierat și a huiduit mulțimea venită la protest. „Sunteți achitați de Șor!” – a strigat ea.

„Sus, Maia Sandu! Trebuie să susținem referendumul. Democrația costă, oameni buni. Sus, Maia Sandu! (…) Eliberați trotuarul, ca lumea să poată merge acasă”, a mai strigat Olar.

***

Amintim că politicianul Renato Usatîi a anunțat, pe 28 februarie, că guvernarea ar pregăti implementarea votului prin corespondență. Pe 29 februarie, șefa statului a confirmat că Moldova ar putea pune în aplicare votul prin corespondență la alegerile din toamnă. O zi mai târziu de la declarațiile șefei statului, adică pe 1 martie, PAS a anunțat înregistrarea în Parlament a unui proiect privind modificarea Codului electoral, care să permită votul prin corespondență pentru cetățenii din diaspora. Formațiunea politică a menționat atunci că asupra proiectului de lege s-a muncit mai bine de un an și că votul prin corespondență va fi pilotat în Statele Unite și Canada, „țări în care această metodă de vot deja există”.

Inițiativa președintei a fost, însă, dur criticată de opoziție. Liderii mai multor partide politice au acuzat-o pe Maia Sandu că ar încerca, astfel, să își asigure un nou mandat în fruntea țării.

***

Cetățenii Republicii Moldova vor fi chemați, în această toamnă, la urnele de vot, pentru a alege președintele țării. În aceeași zi ar urma să fie organizat, în paralel, și referendumul privind aderarea țării noastre la UE, anunțat de șefa statului. Deputații PAS au votat, la sfârșitul anului trecut, modificarea Codului Electoral, care să permită organizarea celor două plebiscite în aceeași zi. Potrivit șefei statului, alegerile ar putea fi organizate, cel mai probabil, în luna octombrie. Totuși, o decizie în acest sens nu a fost, deocamdată, luată.

Maia Sandu a anunțat la 3 ani de mandat că va candida, la toamnă, pentru un nou mandat de președinte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: