Judecătorii au prelungit măsura preventivă față de ex-deputatul Vladimir Andronachi
Full Article 3 minutes read

Judecătorii au prelungit măsura preventivă față de ex-deputatul Vladimir Andronachi

Vladimir Andronachi rămâne în arest preventiv. Procuratura Anticorupție informează că, la 28 februarie 2023, Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a prelungit măsura preventivă – arestarea preventivă în privința lui Andronachi pe un termen de 30 zile, până la 01 aprilie 2023.

Amintim că, în prezent, partea apărării face cunoștință cu materialele cauzei penale ca urmare a finalizării urmăririi penale în privința numitului și a unui alt învinuit.

Vladimir Andronachi a fost reținut în data de 2 noiembrie 2022 pe sensul de intrare în țară prin punctul de trecere a frontierei „Criva- Mamalîga”. Fostul democrat este cercetat penal și în dosarul „frauda bancară”: Vladimir Andronachi, soția acestuia, precum și juristul de încredere al familiei au fost puși oficial sub învinuire.

Fostul procuror Vladimir Moșneaga este în prezent unul dintre avocații ex-deputatului democrat. Moșneaga a instrumentat dosarul „Energokapital”, în care figura Andronachi și pe care l-a preluat în 2015. Fostul procuror a renunțat ulterior la acuzații, iar dosarul a fost clasat.

***

Andronachi a făcut parte din cercul apropiat a lui Vladimir Plahotniuc. Cei doi au figurat împreună și într-un dosar de trafic de arme deschis de procurorii români pe numele lui Victor But, faimosul traficant de arme rus.

A ajuns deputat pe listele Partidului Democrat din Moldova în 2015, dar, în pofida funcției publice, preferă să se țină departe de ochii presei. După parlamentarele din februarie 2019 intră din nou în legislativ, pe lista națională a democraților.

În trecut a fost manager la diferite companii, inclusiv Nobil Air SRL, firmă controlată de Plahotniuc și care a oferit servicii charter pentru Igor Dodon, oligarhul transnistrean Victor Gușan, dar și Almazbek Atambaev, fostul președinte al Kârgâzstanului.

Conform unei plângeri penale depuse de controversatul bancher Veaceslav Platon la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism din România, Andronachi a fost la un moment dat reprezentantul OTIV Prime Holding, o companie olandeză conectată la Vladimir Plahotniuc care, în 2011, i-a vândut intermediarilor lui Platon o parte din afacerile pe care le deținea în Moldova, printre care un pachet de 27% din acțiunile Victoriabank.

În august 2020, Andronachi părăsește fracțiunea Partidului Democrat și se declară deputat neafiliat. Anunță, însă, că va susține majoritatea parlamentară, formată din Partidul Socialiștilor și PDM. În aceeași zi, democrații au anunțat că l-au exclus pe Vladimir Andronachi din partid.

Își încheie activitatea de deputat după alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, la care nu candidează.

În vara lui 2021, RISE Moldova a scris că două companii offshore cu nume similare din paradisul fiscal Belize au încasat un milion de euro din „Miliardul dispărut”. Societățile create pe coasta de est a Americii Centrale erau, la acel moment, controlate de Vladimir Andronachi.

În octombrie 2021, Andronachi a fost pus sub învinuire în dosarul „Fraudei bancare”. Politicianul este cercetat pentru escrocherie și spălare de bani, ambele săvârșite în proporții deosebit de mari și în interesul unui grup criminal organizat. Tot atunci, pe numele fostului deputat a fost emis un mandat de arest și anunțat în căutare internațională.

Un an mai târziu, la 2 noiembrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre reținerea ex-parlamentarului. S-a întâmplat după ce Andronachi, care se afla la acel moment în Ucraina, a fost declarat indezirabil și expulzat din țara vecină, scrie RISE Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: