Kievul, Londra și Washingtonul verifică informațiile privind folosirea armelor chimice în atacurile din Mariupol
Full Article 3 minutes read

Kievul, Londra și Washingtonul verifică informațiile privind folosirea armelor chimice în atacurile din Mariupol

Batalionul „Azov” a anunțat pe 11 aprilie că, în jurul orei 21:00, trupele ruse ar fi lansat cu ajutorul unei drone o substanță chimică, la Mariupol. Au avut de suferit cel puțin trei oameni, care au manifesat insuficiență respiratorie și sindromul vestibulo-atactic (stare care apare din cauza tulburărilor funcționării vaselor de sânge). 

Potrivit lui Andrei Bilețkii, fondatorul batalionului „Azov”, presupusul atac chimic a fost lansat asupra uzinei „Azovstali” din Mariupol. 

„Trei oameni manifestă simtome clare de intoxicație cu subtanțe chimice de luptă, însă fără consecințe letale”, a precizat Bilețkii.

În dimineața de 12 aprilie, adjunctul ministrului ucrainean al Apărării Anna Malear a menționat că informația este în curs de verificare.

La fel, Pentagonul și autoritățile din Marea Britanie au comunicat că verifică informațiile. 

 

Ce spune Moscova?

În cadrul briefingului din 12 aprilie, Ministerul rus al Apărării a declarat că un grup de militari ucraineani, care se aflau pe teritoriul uzinei „Ilici” a încercat pe parcursul nopții să iasă din Mariupol. Tentativele au fost sabotate de armata rusă, care i-a atacat cu ajutorul artileriei și aviației. Potrivit Moscovei, în rezultat au fost „nimiciți” circa 50 de oameni și mai multe unități tehnice. În plus, armata rusă anunță că „42 de militari s-au predat voluntar”.

În seara de 11 aprilie, Brigada 36 de puşcaşi marini a Ucrainei a scris pe Facebook că pușcașii marini din Mariupol rămâne fără arme și au pierdut contactul cu conducerea. Valerii Zalujnîi, comandantul forțelor armate ale Ucrainei a răspuns că legătura cu soldații nu este pierdută, iar restul detaliilor „nu trebuie discutate în public”.

Tot în seara de 11 aprilie, cu doar câteva ore înainte de informația privind presupusul atac chimic, colonelul autoproclamatei „Republici Populare Donețk” Eduard Basurin a propus utilizarea „mijloacelor chimice” împotriva trupelor ucrainene aflate la uzina „Azovstali” din Mariupol.

„Acolo se află etaje subterane, de aceea nu are sens să luăm cu asalt obiectul. Pentru că riscăm să pierdem un număr mare din proprii soldați, nu și dușmanul. De aceea, trebuie mai întâi să vedem ce facem cu blocarea uzinei, să găsim toate ieșirile și intrările – în principiu, e posibil să facem acest lucru. După aceea, trebuie să recurgem, cred eu, la mijloace chimice, care vor găsi cu să scoată șoarecii din ascunzișurile lor”, a declarat Basurin.

 

În cadrul adresării televizate din 11 aprilie, președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a declarat că „tratează cu maximă seriozitate” această posibilitate.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: