La Comrat a fost lansată o nouă mișcare politică, orientată spre prietenia cu Rusia. Doi deputați socialiști, fotografiați la eveniment
Full Article 3 minutes read

La Comrat a fost lansată o nouă mișcare politică, orientată spre prietenia cu Rusia. Doi deputați socialiști, fotografiați la eveniment

O nouă mișcare socio-politică – „Gagauz Halk Birlii” sau „Uniunea Populară din Găgăuzia” – a apărut în Republica Moldova. Formațiunea califică acțiunile guvernării de la Chișinău drept „anti-popor” și „anti-stat” și promite să rezolve problemele sociale și politice din întreaga țară, scrie gagauzhalkbirlii.org. Potrivit sursei, mișcarea politică și-a ales președintele sâmbătă, 23 iulie, în cadrul Congresului de înființare a formațiunii, la care au participat și doi deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS).

Sâmbătă, 23 iulie, la Comrat au fost puse bazele noii mișcări socio-politice din Republica Moldova. Potrivit sursei citate, cu sprijinul unanim a peste 700 de delegați din aproape toate localitățile autonomiei, Victor Petrov, deputat al Adunării Populare a Găgăuziei, a fost ales președinte al mișcării politice „Gagauz Halk Birlii/Uniunea Populară din Găgăuzia”. În cadrul evenimentului, Congresul a emis o rezoluție prin care își exprimă dezacordul cu politica Chișinăului și promite soluții la probleme oamenilor din regiune.

„Remarcăm eșecul fatal al activităților autorităților pro-europene de la Chișinău, care a dus la o creștere catastrofală a prețurilor la alimente, servicii, combustibil, tarife la gaz, electricitate, încălzire. (…) Considerăm politica autorităților de a distanța țara noastră de Rusia, precum și de participarea la activitățile EAEU și CSI, ca anti-popor și anti-stat. Asistăm la o rusofobie îngrozitoare, care este provocată și încurajată pe deplin de autoritățile centrale. (…) Noi hotărâm să unim forțele poporului găgăuz care trăiesc în autonomie, în alte regiuni ale Republicii Moldova și în afara țării și anunțăm crearea în republică a mișcării socio-politice Gagauz Halk Birlii / Uniunea Populară din Găgăuzia”, se arată în rezoluția semnată în cadrul Congresului formațiunii.

Potrivit gagauzhalkbirlii.org, noua mișcare politică își propune să deschidă mai multe filiale regionale și internaționale, în cadrul cărora, în special, va fi acordată asistență diasporei găgăuze. Filialele își propun, la fel, să contribuie la dezvoltarea comerțului şi atragerea investițiilor în economia autonomiei.

Sursa citată menționează că la evenimentul de constituire a noii mișcări politice au participat reprezentanți ai primăriei și ai corpului de adjuncți ai autonomiei și Republicii Moldova, personalități publice, antreprenori, lideri și activiști. Pozele de la eveniment îi arată și pe deputații BCS Alexandr Suhodolski și Vasile Bolea.

Contactat de NM, Vasile Bolea a refuzat să comenteze prezența sa la eveniment, iar Alexandr Suhodolski nu a răspuns apelurilor noastre. Totuși, președintele mișcării politice, Victor Petrov, a negat că noua formațiune ar avea vreo tangență cu PSRM și a menționat că cei doi parlamentari au venit la eveniment în calitate de invitați. NM a solicitat un comentariu și de la purtătoarea de cuvânt a PSRM, Carmena Sterpu. La momentul publicării știrii, aceasta nu a venit, însă, cu nicio reacție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: