La iarnă, Termoelectrica va funcționa doar pe gaz. Ministrul Energiei: Păcura a fost o soluție temporară
Full Article 4 minutes read

La iarnă, Termoelectrica va funcționa doar pe gaz. Ministrul Energiei: Păcura a fost o soluție temporară

SA „Termoelectrica” va funcționa în sezonul rece 2023-2024 doar pe bază de gaz. Despre aceasta a anunțat ministrul Energiei, Victor Parlicov, în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la rlive. Potrivit lui Parlicov, păcura a fost o soluție temporară.

„Nu are niciun rost să funcționăm astăzi pe păcură, din toate punctele de vedere: ecologic, economic, logistic. Păcura a fost o soluție temporară pentru perioada când tarifele la gaz erau anormale. Astăzi, pe gaze este și mai ieftin și mai comod să lucrăm”, a precizat Victor Parlicov.

Totodată, ministrul Energiei a declarat că are încredere în ancheta internă, care se desfășoară pecazul păcurii îngropate la Termoelectrica.

„Acest director a fost la întreprindere în 2015, când a avut loc o avarie și s-a scurs vreo 500 – 700 de tone de păcură. El știe cum arată așa situație pe teren și cunoaște ce trebuie să fie făcut în asemenea cazuri. Nu am nici un temei să nu-l cred. Nu înțeleg doar care a fost motivul pentru care, oamenii aceștia în loc să trateze solul regulamentar, au hotărât să facă îngropări”, a adăugat Parlicov.

***

Un lot de păcură de proastă calitate a fost îngropat în pământ la SA „Termoelectrica”, în pofida posibilelor consecințe negative pentru mediu. Declarația a fost făcută de liderul Partidului „Nostru” Renato Usatîi, care a difuzat imagini video într-o conferință de presă. Contactat de NM, șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului Ion Bulmaga a confirmat că autoritățile au fost informate despre acest caz și a dat asigurări că a fost inițiată o anchetă. SA „Termoelectrica” a declarat că filmulețul, în care un tractor îngroapă în pământ volume mari de substanță asemănătoare cu păcura ar putea fi din 2015, când s-a scurs în sol o cantitate de păcură.

Ulterior, Renato Usatîi a venit cu noi dovezi privind lotul de păcură de proastă calitate, care ar fi fost îngropat. Politicianul a arătat că filmulețul ar fi fost înregistrat de pe un telefon performant, care în 2015 nu exista. Într-o reacție, SA „Termoelectrica” a reiterat că nu a avut loc deversări, îngropări sau avarii.

Pe 26 iulie, premierul Dorin Recean a cerut remanieri la Termoelectrica, după scandalul cu păcura îngropată. Potrivit oficialului „este inacceptabilă situația” la întreprindere „ca și atitudine față de mediu, dar ca și procedură de management”.

Pe 27 iulie, ministrul Energiei Victor Parlicov a confirmat că în luna noiembrie 2022 un lot de păcură a fost îngropat la SA „Termoelectrica”. Potrivit ministrului, incidentul s-a întâmplat după ce o conductă de condens a crăpat. Parlicov s-a arătat revoltat că reprezentanții de la Termoelectrica nu au anunțat din start despre situație, iar ulterior nu și-au recunoscut vina. A doua zi, Parlicov a spus că directorul general interimar al S.A. „Termoelectrica”, Vasile Leu, a fost demis și că procesul pentru înlocuirea sa, care ar fi demarat în luna mai, a fost grăbit de scandalul cu păcura îngropată. Funcția de interimar a fost preluată de Iurie Rozlovan.

Pe 2 august, Inspectoratul pentru Protecția Mediului a declarat că întreprinderii Termoelectrica i-au fost impuse mai multe prevederi obligatorii, în legătură cu păcura îngropată. Potrivit instituției, Termoelectrica trebuie să întreprindă măsuri operative pentru a înlătura solul contaminat și are la dispoziție, în acest sens, 30 de zile lucrătoare. În același timp, Inspectoratul a precizat că Termoelectrica a încălcat prevederile legii, iar organele pentru protecția mediului vor întocmi procese verbale atât pentru întreprindere, cât și pentru persoanele cu funcții de răspundere din cadrul acesteia.

Pe 15 august, directorul general interimar al S.A. „Termoelectrica” Iurie Rozlovan a anunțat că cel puțin trei persoane cu funcții de răspundere vor fi sancționate în acest caz.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: