Leul moldovenesc continuă să se întărească. Cine are de câștigat?
Full Article 3 minutes read

Leul moldovenesc continuă să se întărească. Cine are de câștigat?

Leul moldovenesc s-a apreciat cu 4% timp de o lună în raport cu dolarul american. NM explică de ce leul devine din ce în ce mai puternic și cum influențează această tendință afacerile.

Context: În data de 17 august, Banca Națională a Moldovei a stabilit cursul leului față de dolarul american la nivel de 17,64 lei pentru un dolar. Iar pe 6 iulie, cursul era de 18,38 lei pentru un dolar. Adică, într-o lună, leul s-a scumpit în raport cu dolarul cu 4%.

De ce se scumpește leul

Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, a explicat într-o conferință de presă din 14 august că leul se întărește din cauza ofertei în  exces de valută pe piață: „Pe piața valutară este un exces de valută. Deși  există și deficit – atunci când băncile sau companiile plătesc dividende, sau când companiile energetice efectuează tranzacții mari în valută”.

Potrivit lui Armașu, excesul de valută se datorează scăderii consumului și, ca urmare, scăderii importurilor. „Importurile sunt în scădere deoarece cererea internă scade. Acest lucru contribuie la o cerere scăzută pentru valută. […] Fie că ne place sau nu, acest fapt contribuie la întărirea leului. BNM cumpără valută pentru a evita fluctuațiile prea mari ale cursului de schimb. Dar BNM nu poate cumpăra valută pentru a crea tendințe”, a spus guvernatorul Băncii Naționale. Și a adăugat că leul ar putea pierde teren în cazul în care consumul va începe să crească.

Potrivit expertului economic IDIS Viitorul Veaceslav Ioniță, daca Banca Națională nu ar fi intervenit pe piața valutara, leul s-ar fi întărit și mai mult. „Banca Națională este nevoită să cumpere valută, iar acest lucru slăbește leul și nu îi permite să fie [prea] puternic”, a explicat el, precizând că Banca Națională a cumpărat în acest an valută în valoare de 200 de milioane de dolari.

El a menționat că, pe termen scurt, pot exista, într-adevăr, mici salturi ale cursului de schimb valutar. „De exemplu, dacă companiile străine primesc dividende și le transferă în străinătate. Sau pot exista niște tranzacții pe piața energetică. Iată, acum, Energocom cumpără gaze naturale”, a explicat el, amintind că exportatorii suferă din cauza întăririi leului (un leu puternic reduce competitivitatea mărfurilor moldovenești în străinătate).

Cum influențează această tendință afacerile

Administratorul ZEL Bălți, Marin Ciobanu, a remarcat pentru NM că rezidenții ZEL, care exportă componente auto [Draexlmaier și Gebauer & Griller], pierd la plata salariilor. „Ei primesc bani în euro din străinătate pentru plata salariilor [și plătesc salariile în lei]. Drept urmare, au nevoie de mai mulți bani pentru a efectua aceste plăți. În ceea ce privește competitivitatea produselor, cursul de schimb valutar nu afectează acest lucru, deoarece companiile au contracte de furnizare”, a explicat Ciobanu.

Directorul executiv al Asociației Producătorilor Agricoli, Alexandru Slusari, a menționat că întărirea leului nu afectează direct vânzarea produselor, dar are totuși un impact negativ asupra fermierilor. „Acum, [în condițiile crizei în care se află fermierii din cauza secetei de anul trecut și a altor factori], întărirea leului este încă o problemă. Exportatorii pierd și în această situație fermierii sunt întotdeauna cei mai dezavantajați, deoarece exportatorii încearcă să-și acopere pierderile obținând prețuri mai mici de la fermieri”, a spus Slusari.

El a adăugat că pentru fermieri este convenabil ca leul să slăbească toamna, când se vinde recolta, și să se întărească primăvara, când se achiziționează îngrășăminte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: