Limba găgăuză le-a jucat festa. Componența Comitetului Executiv al Găgăuziei, propusă de Șor, nu a fost aprobată de legislativul de la Comrat
Full Article 2 minutes read

Limba găgăuză le-a jucat festa. Componența Comitetului Executiv al Găgăuziei, propusă de Șor, nu a fost aprobată de legislativul de la Comrat

Membrii Comitetului Executiv al Găgăuziei, înaintați de echipa noului bașcan Evghenia Guțul, nu au fost aprobați de Adunarea Popoulară a autonomiei. S-a întâmplat după ce deputații locali au constatat că noua componență a Comitetului Executiv a fost propusă cu încălcarea legislației autonomiei.

Pe 28 iulie, a avut loc ședința Adunării Populare a Găgăuziei. Primul subiect abordat, care a fost dezbătut aproximativ jumătate de oră, a fost aprobarea candidaților Comitetului Executiv.

Unii deputați au remarcat absența bașcanului Evghenia Guțul de la ședință, care ar fi trebuit să participe pentru a prezenta candidații Comitetului Executiv.

Totodată, aleșii locali au subliniat faptul că prezentarea pretendenților pentru Comitetul Executiv s-a desfășurat contrar procedurii oficiale. Aceasta a avut loc în format online, în timp ce, conform regulilor, candidații trebuie prezentați în format fizic la ședința Adunării Populare.

„Comitetul Executiv a fost prezentat la televizor. Dar dacă se stingea lumina cine reprezenta Comitetul Executiv?”, a comentat unul dintre deputați.

În același timp, unii deputați ai APG au remarcat faptul că prentendenții înaitați nu posedă limba găgăuză, ceea ce contravine legislației în vigoare a autonomiei.

În final, subiectul aprobării noii componențe a Comitetului Executiv a fost eliminat de pe ordinea de zi a reuniunii APG.

***

Amintim că, pe 27 iulie, fugarul Ilan Șor, liderul Partidului neconstituțțional „ȘOR”, din partea căruia Guțul a câștigat alegerile pentru funcția de bașcan, a prezentat candidații Comitetului Executiv, în format online. Așadar, adjuncții Evgheniei Guțul au fost numiți activistul civic Mihai Vlah, deputatul Adunării Populare din Găgăuzia, fost candidat la funcția de bașcan, Victor Petrov și primarul de Orhei, Pavel Verejanu.Șor a caracterizat componența CE drept o „echipă de vis” și a declarat că timp de un an aceasta va învăța limba găgăuză.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: