Litvinenco promite să elimine lacunele care împiedică înfăptuirea justiției, până la sfârșitul anului
Full Article 3 minutes read

Litvinenco promite să elimine lacunele care împiedică înfăptuirea justiției, până la sfârșitul anului

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, promite să elimine, până la sfârșitul anului, lacunele care împiedică înfăptuirea justiției. În acest sens, oficialul declară că vor fi operate o serie de modificări legislative la Codul penal, Codul de procedură penală, precum și la legislația privind măsurile speciale de investigație. „Vom reforma instituția acordului de recunoaștere a vinovăției”, anunță Litvinenco. Ministrul a venit cu un apel în adresa judecătorilor, pe care îi îndeamnă să aplice legea „și doar legea”.

Anunțul lui Litvinenco vine urmarea ședinței Consiliului Suprem de Securitate (CSS) din 5 septembrie, unde au fost discutate progresele, dar și problemele în procesul de reformare a justiției.

„Ca urmare a discuției, percepția mea este că multe lucruri se fac (unele mai bine, altele mai puțin bine), dar și mai multe încă trebuiesc făcute. Obstacole există atât în legislație, dar mai ales la nivelul aplicării sau ceea ce numim noi „factorul uman””, spune Litvinenco.

În acest sens, ministrul Justiției anunță că va promova, până la sfârșitul anului, o serie de modificări legislative.

„În mare parte, modificările țin de eliminarea lacunelor care împiedică înfăptuirea justiției. Pe cel de-al doilea aspect, lucrurile sunt mai complicate, or sistemul nu este în totalitate curățat, interesele puse în joc sunt mari și, respectiv, lucrurile nu merg perfect. (…) Mesajul către procurori și judecători este același – să aplice legea și doar legea, iar interesele statului şi cetățenilor să fie puse deasupra celor personale. Peste o lună revenim din nou în ședința Consiliului Suprem de Securitate. Atunci sper să vorbim mai mult de progrese decât despre obstacole”, se arată în mesajul ministrului.

Precizăm că membrii CSS s-au întrunit în ședință pe 5 septembrie. Pe agenda autorităților au figurat mai multe subiecte, inclusiv procesul de reformare a justiției. Urmare a ședinței, președinta țării, Maia Sandu, a declarat că CSS a venit cu o serie de recomandări în adresa autorităților. Șefa statului a cerut acestora să crească viteza de examinare a dosarelor de mare corupție și să combată și contracareze scurgerile de informații în aceste dosare. Potrivit Maiei Sandu este nevoie de finalitate pe aceste dosare, care, spune ea, se desfășoară, de regulă, după un anumit tipar – zvonuri privind reținerea, percheziții și arest la domiciliu, urmat de un proces lung, care, potrivit șfei statului, de regulă „duce nicăieri”.

Președinta Republicii Moldova a cerut, totodată, confiscarea bunurilor puse sub sechestru în cazul dosarelor de mare corupție și întoarcerea acestora în folosința statului. Ar fi vorba de peste 7 miliarde de lei puși sub sechestru de organele de drept în dosarele de mare corupție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: