Peste 7 miliarde de lei, puși sub sechestru în dosarele de mare corupție. Sandu: „Vrem confiscări, nu doar sechestre”
Full Article 2 minutes read

Peste 7 miliarde de lei, puși sub sechestru în dosarele de mare corupție. Sandu: „Vrem confiscări, nu doar sechestre”

Președinta Republicii Moldova cere confiscarea bunurilor puse sub sechestru în cazul dosarelor de mare corupție și întoarcerea acestora în folosința statului. Este vorba de peste 7 miliarde de lei puși sub sechestru de organele de drept. Declarații în acest sens au fost făcute de președinta Maia Sandu astăzi, în cadrul unui briefing susținut după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS).

„Astăzi sunt puse sub sechestru peste 7 miliarde de lei. Am spus că vrem să vorbim despre bani confiscați, nu doar sechestrați. Cea mai mare întrebare rămâne la instanțele de judecată. Faptul că acești bani sunt în continuare la categoria sechestru și nu sunt bani confiscați, care să fie întorși în bugetul statului, se întâmplă  din cauza tergiversării dosarelor de către instanțele de judecată”, a declarat președinta Maia Sandu, potrivit căreia competențele ARBI-ului din cadrul CNA ar urma să fie extinse în acest scop.

„Instrumente sunt. Ele trebuie folosite și instanța de judecată trebuie să se apuce de lucru”, a mai spus președinta.

Potrivit Maiei Sandu, membrii CSS au convenit în cadrul ședinței de astăzi, de asemenea, să crească viteza de examinare a dosarelor de mare corupție și să combată și contracareze scurgerile de informații în aceste dosare. Potrivit Maiei Sandu este nevoie de finalitate pe aceste dosare, care, spune ea, se desfășoară, de regulă, după un anumit tipar – zvonuri privind reținerea, percheziții și arest la domiciliu, urmat de un proces lung, care, potrivit șfei statului, de regulă „duce nicăieri”.

„Am cerut CSM-ului să vină cu o soluție pentru dosarele de corupție mare. Asta înseamnă crearea unor instanțe specializate sau a unor complete specializate. Așteptăm această soluție până la sfârșitul acestei luni”, a precizat președinta țării.

Maia Sandu explică că pentru o finalitate pe dosarele de mare corupție se impun mai multe modificări legislative. În acest sens, CSS a recomand mai multe modificări ale actualei legislații în vederea eliminării oportunităților de abuz din partea avocaților apărării, care ar tergiversa, deseori, în mod deliberat dosarele folosindu-se de posibilitățile legislației actuale. Totodată, CSS recomandă modificarea cadrului legal care permite la moment absolvirea de la răspunderea penală datorită expirării termenului de prescripție.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: