VIDEO A opta duminică de proteste în capitală, organizate de Partidul „ȘOR”
Full Article 4 minutes read

VIDEO A opta duminică de proteste în capitală, organizate de Partidul „ȘOR”

În centrul capitalei, astăzi, are loc o nouă acțiune de protest organizată de Partidul „ȘOR”. A opta duminică la rând, reprezentanții partidului solicită demisia președintei țării și a actualei guvernări. NM transmite live manifestația. 

UPDATE 14.10: Protestatarii merg în coloană de la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu” din Chișinău. Aceștia se îndreaptă spre instituția prezidențială.

UPDATE 14.16: O manifestantă a fost întrebată de reporterul NM de ce a venit cu flori la protest: „Am venit cu flori pentru a le oferi polițiștilor, ca să fie alături de popor. Azi au venit aici părinții și buneii lor. Noi am crezut că ei vor fi de partea noastră”.

UPDATE 14.40: Participanții la întrunire au încercat să rupă cordonul format din polițiști. Oamenii legii declară că astfel au fost încălcate prevederile Deciziei APL. „Solicităm comportament adecvat și respectarea cadrului legal”, comunică Poliția Republicii Moldova.

UPDATE 15.15: Deputata Partidului „ȘOR” Reghina Apostolova a spus că manifestația nu are loc în fața Președinției Republicii Moldova, dat fiind faptul că instituția are porțile închise.

UPDATE 15.40: Reprezentanții Poliției Republicii Moldova anunță că la protest, la moment, participă în jur de 1700 de persoane. De cealaltă parte, reprezentanții Partidului „ȘOR” declară că polițiștii ar fi interzis deplasarea spre capitală a 30 mii de oameni. Totuși, partidul spune că la mitingul de astăzi „s-au adunat din nou zeci de mii de cetățeni”.

UPDATE 16.07: Liderul PACE Gheorghe Cavcaliuc a avut o intervenție video în cadrul protestului. „Bună seara dragi compatrioți. (…) Poporul nostru a ajuns să aibă în fruntea țării niște escroci politici. Noi trebuie să le cerem demisia. Stimați moldoveni, ei au numit protestatarii hoți, leneși. Ei pun etichete la fiecare cetățean sărman. Jos guvernarea”, a spus Cavcaliuc.

Înainte de manifestație, Poliția Republicii Moldova a anunțat că 30 de persoane, care intenționau să participe la protest, au fost escortate la Inspectoratele de Poliție. Totodată, doi bărbați veniți la întrunire au fost depistați cu obiecte interzise, periculoase pentru viață.

***

Începând cu 18 septembrie, Partidul „ȘOR” desfășoară proteste în centrul Chișinăului. Formațiunea politică, condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupție Ilan Șor, solicită demisia președintei țării și a actualei guvernări. Anterior, manifestației s-a alăturat atât reprezentanții Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, cât și liderul Partidului Acasă Construim Europa Gheorghe Cavcaliuc.

Mai precizăm că pentru ziua de astăzi, Partidul Socialiștilor din Moldova a rezervat mai multe locații din Chișinău în scopul organizării unor mitinguri. La evenimentele PSRM ar urma să fie prezenți câteva mii de participanți. Oficial, socialiștii nu au anunțat proteste și nici că se alătură manifestațiilor organizate de Partidul „ȘOR”.

La sfârșitul lunii octombrie, în cadrul unei investigații efectuate de Rise Moldova se menționa că protestele din centrul orașului Chișinău, organizate de partidul „ȘOR”, sunt gestionate de un grup de ofițeri FSB, conduși de generalul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse. Reprezentanții Partidului, la rândul lor, au declarat că singurii lor stăpâni „sunt cetățenii Republicii Moldova”, iar investigația jurnalistică ar fi bazată pe insinuări.

Pe 4 noiembrie au avut loc percheziții la reprezentanții Partidului „ȘOR”. Procurorii anunțau că perchezițiile s-au desfășurat într-un dosar privind pregătirea dezordinilor în masă, în perioada 18 septembrie și 16 octombrie 2022. Se menționa că acțiunile vizau inclusiv transportarea din diferite regiuni ale țării în Chișinău, a mai multor persoane, în special tineri cu o constituție atletică a corpului, printre care și anterior condamnați, instigați să comită noi infracțiuni și ilegalități.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: