Partidul ȘOR a dezvăluit cine-i sunt stăpânii, după ce RISE a scris că protestele din Chișinău ar fi gestionate de FSB
Full Article 3 minutes read

Partidul ȘOR a dezvăluit cine-i sunt stăpânii, după ce RISE a scris că protestele din Chișinău ar fi gestionate de FSB

Pe 30 octombrie, Rise Moldova a scris că protestele partidului „ȘOR” din centrul Chișinăului ar fi gestionate de un grup de ofițeri FSB, astăzi reprezentanții partidului au venit cu o reacție. Cei din urmă spun că singurii lor stăpâni „sunt cetățenii Republicii Moldova”, iar investigația jurnalistică ar fi bazată pe insinuări. 

Partidul menționează că „așa-zisa investigație” se bazează pe „surse anonime și lipsite de credibilitate”. „Avem de a face cu o comandă politică bine coordonată cu stăpânii de peste hotare ai actualei guvernări, cu scopul de a justifica abuzurile împotriva formațiunii de opoziție”, susține partidul „ȘOR”.

Cei de la partid mai spun că investigația „este un articol manipulator, bazat pe niște simple insinuări, despre care autorii înșiși recunosc că nu pot fi probate”.

„Dacă ar fi bine intenționați, autorii acestei farse jurnalistice ar fi mers să întrebe direct lumea de ce protestează și ar fi aflat că nu de dragul rușilor și nici al americanilor sau al altcuiva, ci pentru că nu mai pot suporta „vremurile bune” ale PAS, care înseamnă scumpiri, foame, frig, întuneric, abuzuri, incompetență crasă și lipsă totală de responsabilitate”, comunică partidul.

„Partidul „ȘOR” este o forță de opoziție, care apără interesul poporului, iar singurii săi stăpâni, care îi fac agenda politică, sunt cetățenii Republicii Moldova”, au conchis reprezentanții partidului.

***

Pe 30 octombrie, Rise Moldova a publicat o investigație în care se menționa că protestele din centrul orașului Chișinău, organizate de partidul „ȘOR”, sunt gestionate de un grup de ofițeri FSB, conduși de generalul Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Federaţiei Ruse, Dmitrii Miliutin.

Amintim că, începând cu 18 septembrie, Partidul „ȘOR” desfășoară proteste în centrul capitalei. Formațiunea politică condusă de deputatul cercetat penal pentru acte de corupție Ilan Șor solicită demisia președintei țării și a actualei guvernări. În zilele de duminică, în Chișinău sunt organizate manifestații de amploare.

Pe 26 septembrie, Guvernul SUA a anunțat că a adoptat sancțiuni de ordin financiar față de 22 de persoane și entități implicate în acte de corupție în Republica Moldova și care au reprezentant interesele Kremlinului pentru schimbarea guvernării cu una mai apropiată de Moscova. Printre aceștia se numără și deputatul Ilan Șor, care din 2019 nu a mai fost văzut în Republica Moldova. Momentan, potrivit autorităților americane, acesta se află în Israel, informație confirmată și de către parlamentarul cercetat penal.

Pe 27 octombrie, la ședința plenară a parlamentului, PAS a anunțat că pregătește mai multe proiecte de legi, care vor prevedea că persoanele care plătesc protestatarii cu scopul de a-i determina să comită acte de destabilizare ar putea fi sancționate mai dur. De asemenea, riscă pedepse mai aspre cei care vor manifesta acte de violență față de oamenii legii, dar și oamenii care vor accepta bani pentru participare la manifestații destabilizatoare.

Pe 1 noiembrie, Comisia pentru Situații Excepționale a anunțat despre aprobarea unui șir de decizii care vin să transpună efectul sancțiunilor impuse de către Departamentul Trezoreriei SUA. S-a decis că activitatea persoanelor fizice și juridice, incluse în lista sancțiunilor SUA pentru campaniile persistente de influențare malignă și acte de corupție, va fi strict monitorizată și în Republica Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: